
Πριν αρκετά χρόνια με αφορμή την ενασχόληση μου με τους οδηγούς και αργότερα με τους προσκόπους ασχολήθηκα με τις κατασκευές και κάθε είδους χειροτεχνία.
Μέχρι τότε η μόνη μου αγάπη ήταν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική. Και βέβαια παραμένει αγάπη παντοτινή αλλά σταμάτησε να είναι η μοναδική.
Κόλλησα με τις χειροτεχνίες, μπλέχτηκα με τις κόλλες, τα ψαλίδια, τα ριζόχαρτα, έμαθα το decoupage, το scrapbooking, το quilling, το felt, mix media,το πηλό και τόσα άλλα.
Σίγουρα θα αναρωτιέσαι τι είναι όλα αυτά. Μπορεί να έχεις και άγνωστες λέξεις. Όμως πίστεψε με. Σίγουρα, δημιουργίες με αυτά έχεις δει σε βιτρίνες. Ενδεχομένως να διακοσμούν και το σπίτι σου. Δε νομίζεις ότι ήρθε καιρός να ασχοληθείς με κάποια από αυτά;
Αποφάσισα λοιπόν να μεσολαβήσω και να σε μυήσω σε μερικά από αυτά τα είδη hobby, να τα πω, τεχνικές ίσως.
Ναι, το ξέρω ίσως να μου αραδιάσεις τις γνωστές δικαιολογίες:
- Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με χειροτεχνίες
- Δεν πιάνουν τα χέρια μου
- Δεν έχω υλικά αλλά ούτε μπορώ να αγοράσω
- Δεν έχω χώρο
- Δεν ξέρω από πού να αρχίσω και με τι να ασχοληθώ.
Λοιπόν, θα σου θυμίσω ότι η ενασχόληση με ένα hobby, μια χειροτεχνία ή μια κατασκευή:
- θα λειτουργήσει σαν ψυχοθεραπεία. Διότι την ώρα που είσαι προσηλωμένη σε αυτό που κάνεις διώχνεις τις σκέψεις και τα προβλήματα μακριά, τουλάχιστον για όση ώρα απασχολείς το μυαλό σου και τα χέρια σου.
- θα μετατρέψεις το χρόνο που αφιερώνεις στη τηλεόραση ή στα social media σε ποιοτικό αφού θα ασχοληθείς με κάτι που θα αποφέρει καρπούς
- Θα δημιουργήσεις νέους φίλους. Αφού θα έρθεις σε επαφή με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και την αγάπη για δημιουργία. Θα ανταλλάξεις απόψεις ιδέες, έμπνευση.
- Θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Κοιτάζοντας το αποτέλεσμα της μοναδικής σου δημιουργίας θα γεμίσεις ικανοποίηση.
- Αν τελικά κάνεις κάτι που αποδεικνύεται ότι σου αρέσει, που ξέρεις; Μπορεί να το κάνεις ακόμη και δουλειά σου.
- Θα μάθεις να εκτιμάς και να δίνεις στα αντικείμενα γύρω σου διαφορετική αξία από αυτή που είχαν μέχρι τώρα. Πολλά αντικείμενα που μέχρι τώρα είχαν τελικό προορισμό τα σκουπίδια θα τα κρατάς για να τους δώσεις νέο σκοπό ύπαρξης.
Πλέξιμο, ράψιμο, κόσμημα, πηλός, decoupage, scrapbooking, felting, παλαίωση, μακρεμέ, κεριά, στένσιλ, ζωγραφική και άλλα πολλά, όρεξη να έχεις…
Δημιουργώ σημαίνει ζω. Και θα το συνειδητοποιήσεις όταν θα δημιουργήσεις το πρώτο δικό σου κατά δικό σου αντικείμενο.
Βάλε φαντασία, ευρηματικότητα, επιμονή και υπομονή αλλά και πείσμα και πίστεψέ με το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.
Αντικείμενα που μπορεί να έχεις συγκεντρώσει από τις καλοκαιρινές αλλά και τις χειμερινές σου εξορμήσεις, πράγματα ξεχασμένα σε πατάρια, συρτάρια.
Ακόμη και πεταμένα πράγματα μπορούν να μετατραπούν σε χρηστικά αντικείμενα, να αλλάξουν μορφή, να πάρουν ζωή αποκλειστικά και μόνο από τα δικά σου χέρια.
Λοιπόν τι λες;
Θα ξεκινήσουμε μαζί τη γνωριμία με μερικές από τις πιο γνωστές τεχνικές;
Άλλωστε το ταξίδι της δημιουργίας δεν έχει τέλος μόνο αρχή….
Αν θέλεις και εσύ να μοιραστείς την αγάπη σου για ενα hobby μη διστάσεις να μου γράψεις για να το γνωρίσουν όλοι.