
Μήπως αντιδράς υπερβολικά όταν το αγγελούδι σου έχει πυρετό; Σε σύγκριση με μελέτη πριν από 20 χρόνια, είμαστε “fever phobic” πυρετό-φοβικοί . “Πρέπει να δεις το πυρετό ως το τρόπο καταπολέμησης της λοίμωξης του οργανισμού” λέει ο συγγραφέας της μελέτης ο Δρ.Michael Crocettii.
“Αντιμετώπισε το μόνο εάν το παιδί σου νοιώθει άβολα η έχει άλλα επικίνδυνα συμπτώματα και χρησιμοποίησε τα κατάλληλα φάρμακα” λέει η μελέτη.
Παρακάτω δες τις συμβουλές της Παιδιάτρου Αικατερίνης Καπράλου:
Πυρετός σημαίνει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38ο Celsius.
Τη θερμοκρασία τη μετράμε βάζοντας το θερμόμετρο στη μασχάλη του παιδιού για 2 λεπτά (αποφεύγουμε τη θερμομέτρηση από το έντερο σε οποιαδήποτε ηλικία)
Για να αντιμετωπίσεις το πυρετό πάνω από 38Ο μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω 3 μεθόδους:
- Αντιπυρετικά: Όπως και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο σε σιρόπι τα αντιπυρετικά τα δίνεις πάντα με σύριγγα σιγά- σιγά στο στόμα.
1η ομάδα: PANADOL, DEPON, DOLAL, APOTEL
2η ομάδα: POSTAN, GANTIL
3η ομάδα: ALGOFREN, NUROFEN
Για τα αντιπυρετικά σε σιρόπι η δοσολογία υπολογίζεται σε ml (cc):
Για τη 1η και 2η ομάδα το μισό από το βάρος του παιδιού (δηλαδή σε παιδί που είναι 15 κιλά δίνεις 7,5 ml)
Για τη 3η ομάδα όσον αφορά το ALGOFREN το 1/3 του βάρους του παιδιού (δηλαδή σε παιδί που είναι 15 κιλά δίνεις 5 ml) ενώ για το NUROFEN το μισό του βάρους του παιδιού
Αντιπυρετικό από την ίδια ομάδα μπορείς να ξαναδώσεις μόνο εφόσον έχουν περάσει 6 ώρες από την προηγούμενη φορά.
Εάν ο πυρετός είναι συχνός δηλαδή ανεβαίνει πιο γρήγορα από τις 6 ώρες χρησιμοποιείς ένα αντιπυρετικό από κάθε ομάδα εναλλάξ. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχεις στο σπίτι πάντα 2-3 αντιπυρετικά ένα από κάθε ομάδα.
Εάν χρησιμοποιείς διαφορετικές ομάδες είναι απαραίτητο να περάσει ένα 3ωρο από την μια ομάδα για να δώσεις την άλλη.
Περιμένεις 1 ώρα να δράσει το αντιπυρετικό που του έδωσες και εάν δεν έχει αποτέλεσμα τότε μπορείς να δώσεις από μια άλλη ομάδα ,προσέχεις μόνο να μην επαναλάβεις την ίδια ομάδα μέσα στο 6ωρο.
Εάν χρησιμοποιείς υπόθετα προσέχεις να μη δίνεις φάρμακο της ιδίας ομάδας (υπόθετο και σιρόπι) μέσα στο ίδιο 6ωρο.
Εναλλακτικές μέθοδοι για να αντιμετωπίσεις το πυρετό
- Μπάνιο: Για να ρίξεις το πυρετό γεμίζεις το μπανάκι με ζεστό νερό θερμοκρασίας όσο είναι και ο πυρετός και βουτάς όλο το σώμα του παιδιού μέσα στο νερό και το αφήνεις περίπου 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει το νερό.
- Περιτύλιξη όλου του σώματος του παιδιού με πετσέτα βρεγμένη σε ζεστό νερό ,όταν η πετσέτα κρυώσει την αλλάζεις με άλλη επίσης βρεγμένη σε ζεστό νερό ,μέχρι να πέσει ο πυρετός.
Ανησυχείς όταν: 1 ώρα μετά το αντιπυρετικό και ενώ ο πυρετός έχει πέσει έστω και λίγο, το παιδί δεν συνέρχεται καθόλου, δεν έχει καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, είναι νωθρό, έχει υπνηλία και βογγάει.
Τότε πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με το παιδίατρο η να πάμε το παιδί στο νοσοκομείο.
Όταν αναβαίνει γρήγορα ψηλός πυρετός μπορεί να μελανιάσουν τα χέρια του παιδιού και να έχει ρίγος (τρέμει), όμως προσοχή αυτό δεν είναι σπασμοί.
Σπασμοί σημαίνει παιδί αναίσθητο με έλλειψη επικοινωνίας με το περιβάλλον.
Σε παιδιά με ιστορικό πυρετικών σπασμών χορηγείς αντιπυρετικά η κάνεις μπάνιο το παιδί σε θερμοκρασία άνω των 37,5ο Celsius
Καλή ανάρρωση!