Tips για την οργάνωση της ντουλάπας και των συρταριών

Όσο και αν ο καιρός κάνει πισωγυρίσματα και ο ήλιος παίζει μαζί σου κρυφτό, το καλοκαίρι έφτασε και εσύ πρέπει να πάρεις απόφαση… Πρέπει να φυλάξεις τα χειμωνιάτικα, να αποχαιρετήσεις τα ζεστά πουλόβερ και μπουφάν, θα τα δεις σε τουλάχιστον πέντε μήνες και να βγάλεις τα καλοκαιρινά σου ρούχα. Το καταλαβαίνω ότι δεν είναι και η πιο εύκολη δουλειά αλλά πιστεύω ότι δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Αυτή τη φορά είμαι αποφασισμένη να δημιουργήσω χώρο στις ντουλάπες αλλά και να τοποθετήσω τα ρούχα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο να βρω αυτό που ζητώ, όχι μόνο εγώ αλλά και η οικογένεια μου.

Στην απόφασή μου αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία μου με την Marie Kondo τη γκουρού της οργάνωσης και τάξης μέσω του βιβλίου της <<Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη>> από τη σειρά σε ιδιωτικό κανάλι που φέρει το όνομά της καθώς και από πολλά video στο you tube.

Αν και δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφει και λέει, η Konmari μέθοδος διπλώματος των ρούχων ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα συρτάρια με βρίσκει απολύτως σύμφωνη γιατί την ακολούθησα και πραγματικά επιτέλους δημιούργησα χώρο.

Τα βήματα είναι απλά για αυτό μην το αναβάλλεις, πάρε το χρόνο σου και ξεκίνησε το ταξίδι στο παρελθόν αλλά και το μέλλον. Τι εννοώ; Γρήγορα θα καταλάβεις.

1. Τα ρούχα στο κρεβάτι
Βγάλε όλα τα ρούχα και στοίβαξε τα στο κρεβάτι ανά κατηγορία. Η Marie Kondo προτείνει τις εξής κατηγορίες:
• Ρούχα που φοριούνται από τη μέση και πάνω (πουκάμισα, πουλόβερ, μακό μπλουζάκια)
• Ρούχα που φοριούνται από τη μέση και κάτω (παντελόνια, φούστες, σορτς)
• Ρούχα που πρέπει να κρεμιούνται (παλτά, κοστούμια, σακάκια)
• Εσώρουχα
• Κάλτσες
• Αξεσουάρ (ζώνες, σκουφάκια, κασκόλ)
• Ρούχα ειδικών περιστάσεων (μαγιό, φόρμες)
• Παπούτσια

2.Εμπρός καλή νοικοκυρά
Καθάρισε τις ντουλάπες και τα συρτάρια με κάποιο καθαριστικό γενικής χρήσης με ευχάριστη μυρωδιά. Θυμήσου ότι όλα τα ρούχα που θα αποθηκεύσεις θα πρέπει να είναι πλυμένα και σιδερωμένα.

3.Συναισθηματισμός δεν χωρά σε αυτή τη σχέση
Σταμάτησε να κρατάς ρούχα που έχεις να τα φορέσεις πάνω από δύο χρόνια. Μην κρατάς ρούχα επειδή ελπίζεις ότι θα αδυνατίσεις και κάποια στιγμή στο μέλλον θα τα ξαναφορέσεις. Τα ρούχα που κρατάς σύμφωνα με τη γκουρού της οργάνωσης πρέπει όταν τα κρατάς να σου δίνουν χαρά, να θέλεις να τα φορέσεις όχι γιατί τα συνδέεις με κάποιο γεγονός ή άνθρωπο και απλά να θέλεις με αυτό τον τρόπο να τους θυμάσαι. Σου επισημαίνω ότι τα παραπάνω ισχύουν όχι μόνο για τα ρούχα που θα φυλάξεις αλλά και σε αυτά που θα βγάλεις, τα καλοκαιρινά γιατί είχες κρατήσει σίγουρα ρούχα με βάση συναισθηματική και όχι πρακτική.

4.Γενική επιστράτευση
Χρησιμοποίησε κουτιά από παπούτσια, διάφορα μικρά κουτάκια, ειδικές θήκες, ξύλινες κυρίως κρεμάστρες, μερικές πλαστικές αλλά και ειδικές κρεμάστρες για ειδικά υφάσματα, διαχωριστικά καθώς και αρωματικά χαρτιά για τα συρτάρια που θα βρεις σε καλές τιμές σε γνωστά παιχνιδομάγαζα αλλά και σε πολυκαταστήματα που αφορούν το σπίτι. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να ταξινομήσεις τα ρούχα και τα αξεσουάρ αλλά να εξοικονομήσεις επιπλέον και χώρο.

5.Ο πόλεμος με το σκόρο και την υγρασία είναι αμείλικτος.
Μη ξεχάσεις τα διάφορα μυρωδικά όπως λεβάντα και φυσικά αντισκωρικά. Εναλλακτικά αν προτιμάς τα εντελώς φυσικά αντισκωρικά χρησιμοποίησε φύλλα δάφνης ή καρφάκια γαρύφαλλου, θυμάρι ή μέντα.. Αέριζε τις ντουλάπες συχνά ώστε να αποφύγεις την υγρασία. Για να τη προλάβεις χρησιμοποίησε μικρές αφυγραντικές συσκευές.

6.Δώσε και Σώσε
Τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι, μπορείς να τα χαρίσεις σε κάποιους ανθρώπους για τους οποίους θα είναι απολύτως χρήσιμα και απαραίτητα. Εννοείται ότι θα είναι σε καλή κατάσταση και φυσικά πλυμένα και σιδερωμένα.

7.Σκέψου πριν αποθηκεύσεις
Τα ρούχα που θα χρειαστείς με τις πρώτες δροσούλες, τοποθέτησε τα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα. Τα πιο βαριά ρούχα όπως πουλόβερ και μπουφάν καλό θα είναι να τα τοποθετήσεις στο κάτω μέρος και από πάνω τα πιο ελαφριά. Μη μου πεις ότι όταν αλλάζεις τα εποχιακά ρούχα, χειμωνιάτικα – καλοκαιρινά δεν έχεις ανακαλύψει κάποιο μπλουζάκι ξεχασμένο πίσω πίσω ή κάτω κάτω με τη ταμπέλα του μαγαζιού που το αγόρασες! Ο βασικός σου στόχος είναι να τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο τα ρούχα σου και τα αξεσουάρ ώστε να τα βρίσκεις εύκολα και γρήγορα. Για αυτό σκέψου, οργανώσου πριν αποθηκεύσεις.

8.Δίπλωμα ή κρέμασμα; The winner is…
Σίγουρα το να κρεμάς τα ρούχα είναι πιο εύκολο και γρήγορο από το να τα διπλώνεις αλλά η ουσία είναι ότι εξαρτάται από το είδος του υφάσματος. Τα μάλλινα πουλόβερ, τα φούτερ και τα βαμβακερά επειδή αν τα κρεμάσεις χάνουν τη φόρμα τους καλύτερα να τα διπλώνεις.

9.Αγαπημένο μου ημερολόγιο
Μη ξεχάσεις να κρατήσεις σημειώσεις για τα ρούχα που θα χρειαστεί να αγοράσεις για να συμπληρώσεις τη γκαρνταρόμπα σου και να δημιουργήσεις τέλειους συνδυασμούς κομματιών, είτε αφορούν καλοκαιρινά είτε χειμωνιάτικα ρούχα δεδομένου ότι αρχίζουν οι εκπτώσεις.

10.Μη ξεχνάς τα παιδιά

Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά και μεγάλα παιδιά του ίδιου ή διαφορετικού φύλλου, η διαδικασία της οργάνωσης της ντουλάπας τους θέλει λίγο περισσότερη προσοχή. Τα μη φθαρμένα ρούχα των μεγαλύτερων παιδιών θα φυλαχτούν για τα μικρότερα παιδιά αλλά και τα αντίστοιχα των μικρότερων παιδιών θα δοθούν σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

11.Το κατάλληλο πράγμα στη σωστή θέση
Ποτέ μη κρεμάς τα ρούχα στις κρεμάστρες των καθαριστηρίων. Η κάθε κρεμάστρα είναι για συγκεκριμένο είδος ρούχων. Στις ξύλινες κρεμάστρες μπορείς να κρεμάσεις παλτά, μπουφάν, σακάκια και κοστούμια, παντελόνια. Στις πλαστικές μπορείς να κρεμάσεις πουκάμισα και τέλος στις υφασμάτινες κρεμάστρες μπορείς να κρεμάσεις μεταξωτά ρούχα και γενικά ευαίσθητα υφάσματα.

12.Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Η Marie Kondo συστήνει το δίπλωμα ως την κύρια μέθοδο αποθήκευσης. Ο στόχος είναι να διπλώνεις κάθε ρούχο σε ένα απλό επίπεδο ορθογώνιο. Δίπλωσε πρώτα κάθε πλευρά κατά μήκος του ρούχου προς το κέντρο, βάλε μέσα τα μανίκια για να δημιουργήσεις ένα ορθογώνιο σχήμα. Ύστερα, παίρνεις το ένα άκρο του ορθογώνιου και το διπλώνεις προς το άλλο άκρο. Τέλος, διπλώνεις ξανά στα δύο ή τρία ώστε όταν το τοποθετείς όρθιο να φτάνει στο ύψος του συρταριού ή του κουτιού που θα το τοποθετήσεις.

13.Παπούτσια, μπότες
Με ένα καθαρό στεγνό πανί απομάκρυνε από τα παπούτσια ή τις μπότες οποιαδήποτε βρωμιά ή σκόνη. Μη χρησιμοποιήσεις μωρομάντηλο γιατί οι χημικές ουσίες που περιέχει μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα τους. Φτιάξε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες νερού με λευκό ξύδι ή μαγειρική σόδα και με ένα μαλακό πανί απομάκρυνε τυχόν λεκέδες. Τέλος, προμηθεύσου ειδικό κερί και πέρασε την επιφάνεια των παπουτσιών. Φύλαξε τα παπούτσια στις ειδικές θήκες που κυκλοφορούν. Μη ξεχάσεις, για να μη χαλάει η φόρμα των παπουτσιών να τοποθετήσεις μέσα στα παπούτσια χαρτιά η εφημερίδες αλλά και για να μη τσακίζουν οι μπότες να τοποθετήσεις μικρά άδεια μπουκαλάκια νερού ή κομμένο <<μακαρόνι>> θάλασσας.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν δεν ξεκίνησες την τακτοποίηση της ντουλάπας , πάρε βαθιά ανάσα και ακολούθησε τα αναλυτικά tips που συγκέντρωσε για σένα το myworldisyou.gr

Πηγή έμπνευσης: το βιβλίο <<Σπίτι σε τάξη ζωή σε τάξη >> εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Προηγούμενο ΆρθροΓιορτινό μακιγιαζ
Επόμενο ΆρθροΣχολικές Εξετάσεις
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ