‘Εξυπνα tips για ένα επιτυχημένο γιορτινό τραπέζι

Όταν κάνεις κάτι με αγάπη, αυτό φαίνεται και σίγουρα θα κερδίσεις τις εντυπώσεις. Άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι ότι το γιορτινό τραπέζι είναι η αφορμή για να βρεθείς με αγαπημένα πρόσωπα.

Όμως, αυτό που πάντα θα σε απασχολεί όταν διοργανώνεις ένα τραπέζι είναι το τι θα μαγειρέψεις και σε τι ποσότητες. Ακολούθησε τις οδηγίες του worldisyou.gr και ακολούθησε το ρητό μου <<το επιτυχημένο τραπέζι δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο>. Συμφωνώ, ότι θα κουραστείς, αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει και θα το απολαύσεις και εσύ βλέποντας την ικανοποίηση στα βλέμματα των καλεσμένων.

1.Η μεγάλη απόφαση. Πως θα προσφέρεις το φαγητό. Επέλεξε αν θα κάνεις μπουφέ ή τραπέζι που όλοι θα κάθονται. Σε κάθε περίπτωση προνόησε να υπάρχουν αρκετές καρέκλες και γενικά καθίσματα.

2.Στρώσε το τραπέζι γιορτινά. Ένα εορταστικό τραπεζομάντηλο, ένα runner στη μέση του τραπεζιού στολισμένο με κλαδιά από έλατο και γκι, μπάλες και διακοσμητικά θα προσθέσουν μια γιορτινή νότα στο τραπέζι.


3.Ολοι στο τραπέζι. Ο κάθε καλεσμένος πρέπει να έχει τη θέση του στο τραπέζι και μάλιστα αν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους ιδανικό θα ήταν να έχουν κάποια κοινά ενδιαφέροντα. Εναλλακτικά, αν ο χώρος δεν το επιτρέπει τα παιδιά μπορούν να καθίσουν σε ένα όμορφα διαμορφωμένα κοντινό μικρότερο τραπέζι <<το τραπέζι των παιδιών>>.

4. Η επιλογή του σερβίτσιου πρέπει να είναι προσεγμένη. Δεν χρειάζεται τα πιάτα να είναι πολλά και περίτεχνα ή ακριβά. Ένα απλό άσπρο πιάτο με στολισμένη ανάλογα πετσέτα, ένα κολονάτο ποτήρι θα δώσει μια πνοή εορταστική. Μη ξεχνάς τις σπάτουλες, κουτάλες και πιρούνες. (Οδοντογλυφίδες είναι κάτι που συνήθως ξεχνάς για το τραπέζι.

5.Το know Us Better. Αν έχεις χρόνο ετοίμασε ένα κοκτέιλ, μια σαγκρία ή ζεστό κρασί για να υποδεχτείς τους καλεσμένους σου. Θα δημιουργήσει μια ζεστή ατμόσφαιρα. Συνόδευσέ το με σνακ, finger food ή ξηρούς καρπούς.

6.Υπολόγισε τις ποσότητες. Δεν υπάρχει για εμένα χειρότερο πράγμα από το να ζητήσει κάτι ο καλεσμένος μου –βέβαια χωρίς υπερβολές και να μου έχει τελειώσει ή να μην το έχω. Από την άλλη προσπάθησε να μη κάνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού ώστε να σου μείνουν και για το Πάσχα! Το μάτι σου είναι πάντα υπερβολικό για αυτό υπολόγισε κατά μέσο όρο 1,5 μπουκιά ανά άτομο σύμφωνα με τους ειδικούς.


7.Κρασί,Μπύρα. Πόσα μπουκάλια κρασί να αγοράσεις; Λευκό ή κόκκινο; Υπολόγισε κάθε μπουκάλι κρασί βγάζει περίπου 5 ποτήρια κρασί, χρειάζεσαι 2 ποτήρια κρασί κάθε 1 ώρα ανά καλεσμένο. Όσον αφορά τη μπύρα σίγουρα 3 μπύρες ανά καλεσμένο. Μη ξεχάσεις να βάλεις το λευκό κρασί στο ψυγείο.

8. Αναψυκτικά, σόδες και παγάκια όσα και να έχεις χρήσιμα είναι.

9.Ορεκτικά. Υπολόγισε περίπου 5-6 ορεκτικά ανά καλεσμένο (μπουκίτσες).

10.Σαλάτες -Ρύζι-μακαρόνια-Πατάτες. Ιδανικά κάθε ενήλικας θα καταναλώσει μισή με μια κούπα, περίπου 100-150 γραμμ. ανά άτομο. Το μενού πρέπει να έχει 2-3 διαφορετικές σαλάτες ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων.

11.Κρέας. υπολόγισε περίπου 180-200 γραμμ. γαλοπούλας ανά άτομο αν δεν έχεις ποικιλία κρεάτων. Ιδανικά κάθε ενήλικας θα καταναλώσει 100-150 γραμμ. κρέας.

12.Προετοιμασία. Για να εξοικονομήσεις χρόνο προγραμμάτισε τι μπορείς να προετοιμάσεις μια ημέρα πριν ή περισσότερες και πιάσε δουλειά. Τα σφολιατοειδή και πίτες μπορούν να φτιαχτούν νωρίτερα. Κάποια πιάτα μπορούν να προετοιμαστούν και απλά τελευταία στιγμή να ψηθούν. Μη ξεχάσεις το μαρινάρισμα των κρεάτων. Λαβε υπόψη σου τυχόν ιδιαιτερότητες, αλλεργίες των συνδαιτυμόνων, ώστε όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι. Το γεγονός ότι θυμήθηκες ότι η θεία Μαρία δεν τρώει χοιρινό κρέας θα την εκπλήξει ευχάριστα.

13. Οι δοκιμές δεν είναι της παρούσης. Αν είδες μια συνταγή που σου άρεσε και νομίζεις ότι θα ταιριάξει στο μενού σου τότε φτιάξε λίγο νωρίτερα μια μικρή ποσότητα ως δοκιμή και στη συνέχεια αν η επιτυχία της είναι σίγουρη τότε και μόνο τότε επέλεξε την.

14.Η επιλογή δική σου. Ανάλογα τον οικονομικό σου προϋπολογισμό, φτιάξε ένα πλάνο για τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα και κάνε έξυπνους συνδυασμούς ώστε με λίγα και απλά υλικά να δημιουργήσεις ένα εντυπωσιακό τραπέζι. Διάλεξε τι πιάτα θα προσφέρεις gourmet ή παραδοσιακά. Συγκέντρωσε σε ένα excel η σε μια κατάσταση όλα τα υλικά που θα χρειαστείς, ομαδοποίησέ τα και κάνε τις αγορές σου εύκολα και γρήγορα.

15.Η επανάληψη δεν είναι πάντα καλή οδηγός. Όταν έχεις τους ίδιους καλεσμένους , μη τους προσφέρεις λίγο πολύ τις ίδιες γεύσεις κάθε τέτοια ημέρα. Μπορείς, αν δεν έχεις και τόση μεγάλη εμπιστοσύνη στις μαγειρικές σου ικανότητες να χρησιμοποιήσεις βασικά υλικά αλλά να αλλάξεις τη μέθοδο μαγειρέματος ή ακόμη και τη παρουσίαση.

16.Πάσα προσφορά για βοήθεια δεκτή. Πραγματικά δεν είναι κακό όταν κάποιος σου προσφέρει τη βοήθειά του να την δεχτείς. Έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και τα παιδιά, ο σύζυγος μπορούν να βοηθήσουν και μάλιστα ενεργά. Το κέφι σε κάτι τέτοιες ετοιμασίες συσφίγγει τις σχέσεις και μας φέρνει πιο κοντά. Άλλωστε ισχύει το ρητό ή ισχύς εν τη ενώσει!!!

17.Μην αναβάλλεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα. Super market και κρεοπωλείο για τυχόν παραγγελίες λίγες ημέρες πριν και όχι σε ώρα αιχμής. Λαϊκή μόνο, τελευταία στιγμή.

18.Τα ετοίμασες, που θα βρεις χώρο να τα διατηρήσεις; Aν ο καιρός είναι κρύος, τότε το μπαλκόνι θα λειτουργήσει σαν δεύτερο ψυγείο! Μη ξεχάσεις να τα σκεπάσεις με διάφανες μεμβράνες.

19.Κάνε ένα τσεκ για τη σειρά με την οποία θα ψήσεις ό,τι χρειάζεται φούρνο καθώς και την ώρα ψησίματος κάθε φαγητού. Επιστράτευσε τη κουζίνα του γείτονα αν είναι διαθέσιμη στη τελική.

20. Επιδόρπιο. Ένα ελαφρύ γλυκό, όπως ένα cheesecake, ένα tiramisu, αλλά και μία καρυδόπιτα ή και μια φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων και ξηρών καρπών θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους. Ένας καφές ή ένα λικέρ θα σφραγίσει το τέλειο γεύμα.

Ακολούθησε τις οδηγίες του myworldisyou και η επιτυχία σου θα είναι εξασφαλισμένη. Περιμένω εντυπώσεις και σχόλια.

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ