Tips για τα πιο αφράτα κουλουράκια και τα πιο μαστιχωτά τσουρέκια

Πάσχα χωρίς τη μυρωδιά από τα κουλουράκια και τα τσουρέκια γίνεται; Δεν γίνεται. Η μαστίχα, το μαχλέπι, το πορτοκάλι, τα αυγά αναμειγνύονται και δημιουργούν τα πιο μυρωδάτα κουλουράκια και τα πιο γευστικά τσουρέκια.

Ακόμη και αν δεν έχεις φτιάξει ποτέ σου κουλουράκια ή τσουρέκια, ακολούθησε πιστά τα παρακάτω tips που το myworldisyou έχει συγκεντρώσει και το αποτέλεσμα θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Κουλουράκια


1. Διάλεξε με προσοχή καλής ποιότητας υλικά. Δώσε μεγάλη προσοχή στο βούτυρο και τα αυγά.
2. Η ζαχαροπλαστική θέλει ακριβείς ποσότητες, για αυτό να είσαι προσεκτική στο ζύγισμα των υλικών.
3. Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
4. Χτύπησε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει και ασπρίσει το μείγμα. Έτσι δεν θα μυρίζουν τα κουλουράκια έντονα αυγό.
5. Να προσθέτεις ένα ένα τα αυγά ώστε να ενσωματώνεται κάθε αυγό στο μείγμα.
6. Αν η αμμωνία σε ενοχλεί, σου θυμίζω ότι η αμμωνία κάνει τα κουλουράκια τραγανά και αφράτα που είναι και το ζητούμενο.
7. Μόλις βάλεις και το αλεύρι, που πρέπει να το βάζεις σιγά σιγά, μη ζυμώνεις πολλή ώρα τη ζύμη. Έτσι θα γίνουν τραγανά.
8. Μόλις ετοιμάσεις τη ζύμη, άφησε την να ξεκουραστεί για λίγο, γύρω στα 15-20 λεπτά, ώστε τα κουλουράκια να πλάθονται χωρίς να κολλούν στα χέρια και να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
9. Προσπάθησε να πλάσεις τα κουλουράκια στο ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
10. Αφού αλείψεις τα κουλουράκια με το μείγμα του αυγού με το νερό, τα αφήνεις για λίγο στο ταψί. Έτσι θα γίνουν γυαλιστερά και θα έχουν ωραίο χρώμα.
11. Μη ξεχάσεις να βάλεις τα κουλουράκια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με κενό ανάμεσά τους ώστε όταν φουσκώσουν να μη κολλήσουν.
12. Για να μη ψηθούν από έξω και από μέσα να είναι άψητα, φρόντισε η θερμοκρασία του φούρνου να μην είναι πολύ ψηλή.
13. Για καλύτερο αποτέλεσμα, ψήσε κάθε ταψί με τα κουλουράκια ένα ένα.
14. Για να πετύχεις ομοιόμορφα και αφράτα κουλουράκια, τοποθέτησε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μπολάκι με νερό.
15. Όταν ψηθούν, άφησέ τα κουλουράκια για λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια φύλαξε τα σε αεροστεγές δοχείο ώστε να παραμείνουν τραγανά για πολλές ημέρες.

Τσουρέκια


1. Η υπομονή και ο χρόνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουν τα τσουρέκια. Περίπου 3-4 ώρες θα χρειαστείς, να ξέρεις.
2. Το ζεστό περιβάλλον θα βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει.
3. Διάλεξε με προσοχή καλής ποιότητας υλικά. Δώσε μεγάλη προσοχή στο βούτυρο, τα αυγά, το δυνατό αλεύρι, τη φρέσκια μαγιά και φυσικά τα αρωματικά.
4. Ζύγισε τα υλικά και ακολούθησε ακριβώς τη διαδικασία παρασκευής ώστε να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν προσθέτεις επιπλέον αλεύρι αν κολλάει η ζύμη σου γιατί θα σφίξει.
5. Όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
6. Το νερό στο οποίο θα διαλύσεις τη μαγιά θα πρέπει να είναι χλιαρό.
7. Για μαστιχωτά τσουρέκια, θα πρέπει να ζυμώσεις τη ζύμη με τη βοήθεια του λιωμένου βουτύρου και ποτέ μα ποτέ δεν προσθέτεις αλεύρι.
8. Δεν ζυμώνεις όπως το ψωμί, με μπουνιές αλλά παίρνεις τη ζύμη από το πλάι και  διπλώνεις προς το κέντρο με μαλακές κινήσεις. Έτσι τα τσουρέκια θα έχουν ίνες, πολλές ίνες.
9. Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί, εδώ μπαίνει ο χρόνος και η υπομονή αλλά και το ζεστό περιβάλλον.
10. Ζυγίζεις το κάθε <<κορδόνι>> και το στρίβεις για να φτιάξεις τις παραδοσιακές πλεξίδες ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το τσουρέκι και να έχει ίνες.
11. Ψήνεις τα τσουρέκια στη χαμηλή σκάλα και δεν ανοίγεις τη πόρτα του φούρνου γιατί θα ξεφουσκώσουν.
12. Τοποθετείς τα τσουρέκια σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
13. Πριν ψήσεις τα τσουρέκια άλειψε τα με αυγό πολύ απαλά χωρίς να τραυματίσεις τη ζύμη και προαιρετικά πρόσθεσε αμύγδαλα φιλέ.
14. Αν επιλέξεις να προσθέσεις το παραδοσιακό κόκκινο αυγό στο τσουρέκι, τότε η κατάλληλη στιγμή είναι μόλις βγει από το φούρνο. Κάνε μια τρύπα στο σημείο που θέλεις να βάλεις το αυγό με μια κουτάλα, τοποθέτησε το αυγό και άφησε το τσουρέκι να κρυώσει.
15. Όταν ψηθούν τα αφήνεις να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τα τυλίγεις με μεμβράνη ώστε να παραμείνουν αφράτα.

Καλή επιτυχία!!

Εσύ ξέρεις κάποιο μυστικό για αφράτα κουλουράκια και μαστιχωτά τσουρέκια; Γράψε μας στα σχόλια παρακάτω…

 

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΑνανέωση του σπιτιού την Άνοιξη
Επόμενο ΆρθροΔροσερή Τούρτα Φράουλα. Πειρασμός μεγάλος!
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ