Θεραπευτική προσέγγιση Gestalt

Κάνω το δικό μου και εσύ κάνεις το δικό σου. Δεν υπάρχω σε αυτό τον κόσμο για να ζήσω σύμφωνα με τις προσδοκίες σου και δεν είσαι σε αυτόν τον κόσμο για να ζήσεις σύμφωνα με τις δικές μου. Εσύ είσαι εσύ κι εγώ είμαι εγώ. Και αν κατά τύχη βρούμε ο ένας τον άλλο, θα είναι πολύ ωραία. Εάν όχι, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε. Gestalt Therapy Verbatim, "Η Προσευχή του Fritz Perls", 1969.

Η θεραπεία Gestalt είναι μια υπαρξιακή προσέγγιση που θεμελιώθηκε από τον Fritz Perls και την Laura Perls στη δεκαετία του ’40. Εχει σαν βάση την ψυχολογία Gestalt. Βασίστηκε επίσης, στην αλληλεπίδραση των ιδρυτών της, αφού οι ίδιοι ήρθαν σε επαφή με διάφορα άλλα επιστημονικά ρεύματα και κοινωνικές τάσεις.

Ο πιο σημαντικός στόχος της θεραπείας Gestalt, είναι η ευθύνη που πρέπει να αναλάβει ο καθένας για τον εαυτό του. Οι θεραπευόμενοι, αναλαμβάνοντας την προσωπική τους ευθύνη, διαχειρίζονται καλύτερα τα προβλήματά τους, μπορούν να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν μέσα από αυτά.

Επίσης, οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να εγκαταλείψουν κάθε συμπεριφορά εξάρτησης από τους άλλους και να ενισχύσουν την αυτουποστήριξη. Οι άνθρωποι έχουμε τη τάση να παραμένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν, δικαιολογώντας έτσι την απροθυμία μας να αναλάβουμε την ευθύνη για το παρόν. Με αυτό τον τρόπο αποδίδουμε ευθύνες στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον για τα δεινά που περνάμε. Παραμένοντας όμως στο παρελθόν, ελαχιστοποιούμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες μας και ουσιαστικά αρνιόμαστε να προχωρήσουμε σε νέα μονοπάτια. Απλά σταματάμε την εξέλιξή μας.

Η θεραπεία Gestalt λοιπόν, μπορεί να μας δώσει τα “εργαλεία” για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας στο παρόν και όσα ίσως παρουσιαστούν αργότερα. Ένα από τα “εργαλεία” αυτά είναι η αυτουποστήριξη, όπου ο θεραπευόμενος την κατακτά σιγά σιγά, ασχολούμενος με τον εαυτό του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με όλα τα μέσα που κάθε φορά διαθέτει.

Η θεραπεία Gestalt είναι μία βιωματική προσέγγιση. Ο θεραπευόμενος μαθαίνει να βιώνει τον εαυτό του στο παρόν. Έτσι αποκτά συνείδηση της αναπνοής του, των χειρονομιών του, της φωνής του και των συναισθημάτων του. Όσο περισσότερο αποκτά συνείδηση των λειτουργιών του εαυτού του, τόσο μαθαίνει τον εαυτό του.

Πυλώνας της θεραπείας Gestalt είναι η ίδια η θεραπευτική σχέση, η συνδημιουργία του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Μια σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής με κύρια χαρακτηριστικά την επαφή και τον υπαρξιακό διάλογο.

Ο θεραπευτής είναι παρών, επικεντρωμένος στο “εδώ και τώρα” του θεραπευόμενου, έχοντας σαν κύριο μέλημά του την αύξηση της επίγνωσης του θεραπευόμενου σε σχέση με τον εαυτό του και με το περιβάλλον. Έτσι έρχεται αντιμέτωπος με την προσωπική του ευθύνη και δρα αυτοβούλως.

Ο άνθρωπος, μέσα από την θεραπεία, μαθαίνει πιο λειτουργικούς τρόπους επαφής, Μπορεί να αφήσει πίσω του δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας, που δεν του χρειάζονται πια. Γίνεται λειτουργικός και πιο αυθεντικός στις επιλογές του. Τέλος, μέσα από την αποδοχή και την εμπιστοσύνη της θεραπευτικής σχέσης, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αποδέχεται τα πιο δύσκολα και σκοτεινά κομμάτια του, μια και ο τελικός στόχος της θεραπείας, είναι η ενσωμάτωση όλων.

Η ίδια η θεραπευτική σχέση αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία που μπορεί να περιγραφεί με μια φράση. Πρόκειται για την “παράδοξη θεωρία της αλλαγής” του Arnold Beisser: Η αλλαγή έρχεται όταν κάποιος γίνεται αυτό που είναι, όχι όταν προσπαθεί να γίνει αυτό που δεν είναι.

Eλένη Φαλάρη | Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

Προηγούμενο ΆρθροΜαίρη Ραζή. Ηθοποιός σημαίνει φώς…
Επόμενο ΆρθροΜήπως χρειάζεσαι ψυχολόγο;
Εκπαιδευτικός - Ψυχοθεραπεύτρια.

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ