
Μερίδες: 4
Τα υλικά που θα χρειαστείς
Για την εκτέλεση:
500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος (μπορεί να είναι και 250 γραμμ. χοιρινός και 250 γραμμ. μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γραμμ. φρυγανιά η 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 κ .σ. ελαιόλαδο
1/2 σφηνάκι ούζο
2 κ. γ. Κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
1/2 κιλό καλαμποκέλαιο
2 φλιτζάνι Α αλεύρι γ. ο. χ.
Σάλτα ντομάτας
3 κ. σ. Λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο
750 γραμμ. τριμμένη ντομάτα
1 κ. σ. Κύμινο
Πουρές πατάτας
1 κιλό πατάτες
100 γραμμάρια βούτυρο
800 γραμμ. γάλα
Αλάτι ,πιπέρι
Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής
σ’ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνω το μείγμα πολύ πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 1/2 ώρα .Αλείφω με λίγο λάδι τα χέρια μου και πλάθω τα σουτζουκάκια μακρόστενα περίπου 30 γραμμάρια το καθένα, αλευρώνω και τα τηγανίζω.
Τα βάζω σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το παραπανίσιο λάδι.
Ετοιμάζω τη σάλτσα. Σε κατσαρόλα βάζω το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ζάχαρη και τσιγαρίζω μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι . Το σβήνω με το ούζο και ρίχνω τη τριμμένη ντομάτα, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνω τη σάλτσα να βράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να είναι αρκετά πηχτή.
Προσθέτω τα περισσότερα σουτζουκάκια στη σάλτσα και αφήνω μερικά χωρίς σάλτσα ανάλογα με τις προτιμήσεις.
Πουρές πατάτας
Σε κατσαρόλα βάζω τις καθαρισμένες πατάτες ολόκληρες και το νερό μέχρι να σκεπαστούν. Προσθέτω το αλάτι και τις βράζω σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Τις αφήνω να κρυώσουν λίγο και τις λιώνω με ένα πιρούνι η πρες πουρέ και όχι μπλέντερ γιατί ο πουρές γίνεται σαν κρέμα. Στη συνέχεια βάζω τις λιωμένες πατάτες στη κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο και το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια .Αλατίζω ανάλογα με τις προτιμήσεις.
Tip: Ρίχνω στο πουρέ μετά το γάλα λίγο τριμμένο τυρί για extra γεύση.
Καλή σου Όρεξη!