
Τσιμπήματα: Τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, σφήκες και τσούχτρες είναι τα πιο συνηθισμένα, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Προκαλούν ερεθισμούς που μπορεί να είναι απλοί π.χ. τσούξιμο, ελαφρύς πόνος και κνησμός ή πιο σοβαρός π.χ. ισχυρός πόνος ή καθολικό πρήξιμο.
Τι να κάνεις: Προληπτικά θα πρέπει να έχεις μαζί σου αντιισταμινικά φάρμακα και κορτιζονούχα αλοιφή και να εφαρμόζεις ειδικές εντομοαπωθητικές κρέμες στο δέρμα του παιδιού για να το προστατέψεις από τα τσιμπήματα. Αν το τσίμπημα είναι το πρώτο του παιδιού, δώσε ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση ακόμη και αν πρόκειται για κουνούπι. Εάν το παιδί είναι αλλεργικό θα πρέπει αμέσως να το μεταφέρεις σε νοσοκομείο ή στο κοντινότερο κέντρο υγείας ή ακόμη αν έχεις τις σχετικές γνώσεις να εφαρμόσεις τις πρώτες βοήθειες που σου έχει ήδη συστήσει ο γιατρός που το παρακολουθεί. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Διαφορετικά, δηλαδή αν το παιδί είναι αλλεργικό, βάλε πάνω στο τσίμπημα μια κρύα κομπρέσα και κατόπιν διάλυμα αμμωνίας. Αν υπάρχει κεντρί, θα πρέπει να αφαιρεθεί. Καλό είναι να μην προσπαθήσεις να το αφαιρέσεις μόνη σου γιατί μπορεί να το σπρώξεις πιο βαθιά. Σε περίπτωση που υπάρχει έντονη φαγούρα θα πρέπει να χορηγηθεί αντιισταμινικό, για αυτό θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό του παιδιού. Κατευθύνσου στο πλησιέστερο νοσοκομείο αν το παιδί παρουσιάζει συμπτώματα όπως πρήξιμο ή ερυθρότητα, έντονο κνησμό και δύσπνοια. Εάν τα τσιμπήματα είναι πολλά γέμισε τη μπανιέρα με κρύο νερό, διάλυσε λίγη σόδα και βάλε το παιδί μέσα.
Δαγκώματα: Μπορεί να προέρχονται από κατοικίδια ζώα: σκυλιά ,γάτες ή από άλλα ζώα όπως φίδια ,τρωκτικά. Βασικός κίνδυνος από δάγκωμα από σκυλί και ιδιαίτερα από αδέσποτο είναι η λύσσα κυρίως στην ύπαιθρο όπου τα σκυλιά δεν εμβολιάζονται. Όσον αφορά τα φίδια, το μόνο δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα είναι η οχιά και ιδιαίτερα την άνοιξη.
Τι να κάνεις: Πλύνε καλά το τραύμα με σαπούνι και νερό, για να αφαιρεθεί το σάλιο, σκούπισε το με καθαρή γάζα και βάλε αμέσως ιώδιο. Αν το δάγκωμα είναι από ζώο θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από γιατρό και ίσως να χρειαστεί αντιτετανικό ορό. Σε περίπτωση που το δάγκωμα είναι από φίδι, ξαπλωσε το παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε το σημείο του σώματος που έγινε το δάγκωμα να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδιάς. Κατόπιν, δέσε σφιχτά ένα κομμάτι ύφασμα περίπου 10 εκατοστά πάνω από το δάγκωμα και προς τη πλευρά της καρδιάς, βάλε πάνω στο σημείο παγάκια τυλιγμένα σε πλαστική σακούλα και μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο.
Καίτη Καπράλου
Παιδίατρος