Πρώτες Βοήθειες για τα καλοκαιρινά ατυχήματα (Μέρος Α)

Γρατζουνιές, στραμπουλήγματα και τσιμπήματα, συνηθισμένα αποτελέσματα των ‘’εξερευνήσεων ‘’των παιδιών από την επαφή τους με την ύπαιθρο. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είναι πιο χαλαρά και ανεξέλεγκτα στη φύση, οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι περισσότεροι. Η γνώση των πρώτων βοηθειών μπορεί να σε σώσει από απρόβλεπτες καταστάσεις αλλά παράλληλα να ανακουφίσει τα παιδιά άμεσα.

Εγκαύματα: Ηλίαση και εγκαύματα δεν παθαίνεις μόνο στις παραλίες.Τα παιχνίδια στον ήλιο πρέπει να γίνονται με μέτρο και πάντα με χρήση αντηλιακού.

Τι να κάνεις: Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος χρησιμοποίησε μια ενυδατική λοσιόν ή ένα σκεύασμα υδρογέλης που να δροσίζει και να ανακουφίζει άμεσα το πόνο, να βοηθά τη γρήγορη επούλωση του εγκαύματος και να προστατέψει από τυχόν μολύνσεις. Αν το έγκαυμα είναι σοβαρό έχει κάνει φουσκάλες ή βγάζει υγρό θα πρέπει να πας το παιδί στο γιατρό.

Πληγές: Τα παιδιά αιμορραγούν εύκολα και με ένα απλό κτύπημα μπορεί να δεις το αίμα να ρέει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζονται απαραίτητα και ράμματα. Αν η πληγή είναι μικρότερη των 2 εκατοστών κλείνει μόνη της. Αν είναι μεγαλύτερη ή το τραύμα είναι σε σημείο που η πληγή ανοίγει π.χ. στο γόνατο ή στους αγκώνες,τότε απαιτούνται ράμματα. Η εκτίμηση από ειδικό καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα. Αυτός θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται ράμματα και θα συστήσει τις κατάλληλες επουλωτικές αλοιφές.

Τι να κάνεις: Καθάρισε το τραύμα με ένα μαλακό πανί και νερό και στη συνέχεια αξιολόγησε αν θέλει ράμματα. Πλύνε το τραύμα ξεκινώντας από τις άκρες του με κινήσεις που απομακρύνονται  από αυτό. Αν τρέχει πολύ αίμα και ή πληγή είναι στο χέρι ή στο πόδι, κράτησε το πληγωμένο μέλος ψηλότερα από το σώμα. Βάλε μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό μαντίλι και πίεσε γερά και σταθερά. Συνήθως 5 λεπτά αρκούν για να σταματήσει η αιμορραγία. Τέλος κάλυψε τη πληγή με  αποστειρωμένη γάζα ή τραυμοπλάστ. Αν το τραύμα είναι ανοιχτό, αιμορραγεί ή είναι σε σημείο που δεν αφήνει τη πληγή να κλείσει  θα πρέπει να πας στο νοσοκομείο. Αν το παιδί πονάει πολύ, έχει έντονο πρήξιμο και υποψιάζεσαι  ότι έχει σπάσει κάποιο οστό πρέπει να πας οπωσδήποτε σε νοσοκομείο ώστε να αποκλεισθεί η περίπτωση κατάγματος.

Τραυματισμοί στα μάτια: κόκκινα μάτια μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη, αλλεργία ακόμη και σε ένα ξένο σώμα, που μπήκε στο μάτι του. Τα μάτια κινδυνεύουν από διάφορα ρινίσματα, χώμα ή άμμο μιας και το παιδί μπορεί ανά πάσα στιγμή να τρίψει τα μάτια του, έχοντας πιάσει οτιδήποτε με τα χέρια του.

Τι να κάνεις: Σε περίπτωση που έχουν μπει ρινίσματα στα μάτια του παιδιού ,εμπόδισέ το να τρίψει τα μάτια του και ξέπλυνέ τα με φυσιολογικό ορό ή αν δεν έχεις με άφθονο καθαρό νερό. Αν έχει τραυματιστεί στα μάτια, σκέπασέ τα με αποστειρωμένη γάζα και στερέωσε τη με επίδεσμο. Επειδή η κίνηση του γερού ματιού θα παρασύρει το χτυπημένο με αποτέλεσμα ακόμη και οι μικρές κινήσεις να δημιουργήσουν  περισσότερο πόνο, είναι καλύτερα να κλείσεις και τα δύο μάτια. Σε περίπτωση μόλυνσης, βάλε κάποιο κολλύριο ή αλοιφή, κατόπιν συνεννόησης  με το παιδίατρο.

Χτύπημα στο κεφάλι: Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο να χτυπούν τα παιδιά στο κεφάλι είτε από πτώση ή από σύγκρουση, είτε από χτύπημα με άλλο παιδί. Αν και τις περισσότερες φορές οι συνέπειες  δεν είναι δυσάρεστες, το παιδί χρειάζεται παρακολούθηση μετά το ατύχημα. Είτε έχει κάνει καρούμπαλο, είτε όχι, θα πρέπει για τις επόμενες δύο ημέρες να παρατηρείς τη συμπεριφορά του. Πήγαινέ το στο νοσοκομείο αν παρατηρήσεις μια αφύσικη υπνηλία, εμετούς, έντονη κεφαλαλγία, σπασμούς ή απώλεια μνήμης αλλά και προβλήματα όρασης ή πόνο στον αυχένα.

Τι να κάνεις: Βάλε λίγο πάγο στο χτύπημα, τάισε το παιδί ελαφρά και παρακολούθησε το για το επόμενο εικοσιτετράωρο –μπορεί να χρειαστεί να τι ξυπνήσεις στον ύπνο του. Πήγαινε το στο νοσοκομείο αν δείχνει σαστισμένο, χλωμό, κάνει εμετό ή δυσκολεύεται να ξυπνήσει.

Ξένα σώματα: Είναι πολύ εύκολο αγκάθι από αχινό ή αγκίδα να καρφωθεί στα τρυφερό δέρμα του παιδιού σου ή ακόμη ένα σπασμένο γυαλί κρυμμένο μέσα στην άμμο να αποτελέσει αιτία για να τρέξει αίμα στο ποδαράκι του.

Τι να κάνεις: Στη περίπτωση κάποιου αγκαθιού ή αγκίδας, άλειψε την περιοχή με λάδι. Αν οι επαλείψεις  επαναλαμβάνονται συχνά, το συγκεκριμένο σημείο του δέρματος θα φουσκώσει και το αγκάθι θα βγει πιο εύκολα. Αν προεξέχει το ξένο σώμα από το δέρμα μπορείς  να το αφαιρέσεις  με ένα τσιμπιδάκι, αφού πρώτα έχεις  πλύνει τη περιοχή με σαπούνι και νερό. Μπορείς επίσης, να πάρεις και μια μικρή βελόνα την οποία απολυμαίνεις καίγοντας  την μύτη της και με την άκρη της, χαράζεις απαλά το σημείο της επιδερμίδας που μπήκε το αγκάθι και σπρώχνεις με τα δάχτυλα το αγκάθι προς τα έξω. Αν όμως το ξένο σώμα έχει εισχωρήσει βαθιά και δεν εξέχει για να αφαιρεθεί , είναι σκόπιμο να επισκεφθείς το γιατρό. Αν ρινίσματα γυαλιού έχουν εισχωρήσει στο δέρμα του παιδιού, τότε πήγαινε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή γιατρό.

Αν το παιδί καταπιεί κάτι και δεν μπορεί να αναπνεύσει, χτύπησέ το σταθερά στη πλάτη, κρατώντας το με το κεφάλι προς τα κάτω.Το ξένο σώμα θα βγει. Σε μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποίησε τον χειρισμό Heimlich, πιέζεις δηλαδή από πίσω με τα χέρια σου δεμένα τη κοιλιά του στη περιοχή ακριβώς κάτω από το στέρνο, με κατεύθυνση προς τα μέσα και πάνω (προς τον θώρακα).

Καίτη Καπράλου

Παιδίατρος

 

διάβασε το δεύτερο μέρος εδώ

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΠρώτες Βοήθειες για τα καλοκαιρινά ατυχήματα (Μέρος Β)
Επόμενο Άρθρο47ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Παιδίατρος - Τηλ: 210 6083810

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ