
Οι γονείς σου πριν πολλά χρόνια, νομίζω, δεν είχαν αναρωτηθεί ποτέ για ποιες δραστηριότητες θα πρέπει να ξεκινήσει το παιδί τους. Απλά τα παιδιά έβγαιναν στο πεζοδρόμιο, στις πλατείες , στη γειτονιά και έπαιζαν: ποδόσφαιρο, κυνηγητό, κρυφτό, κουτσό, σχοινάκι, λάστιχο, μήλα.
Σου θυμίζουν κάτι όλες αυτές οι δραστηριότητες; Ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και κάνε εικόνα τα παιδιά να παίζουν. Έλα στο σήμερα και σκέψου με τι ασχολούνται τα σημερινά παιδιά.
Εμείς, οι γονείς ξοδεύουμε αρκετά χρήματα, για μερικές από τις δραστηριότητες των παιδιών μας γιατί αφενός μεν θέλουμε να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν ή ό,τι δεν είχαμε εμείς ως παιδιά και αφετέρου δε, να τα παρακινήσουμε να ξεφύγουν από τη τηλεόραση ή το tablet,το κινητό ή τον υπολογιστή και να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κάποιες δραστηριότητες που μπορεί να τους αρέσουν και να τις συνεχίσουν.
Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι γονείς που επιλέγουν δραστηριότητα με γνώμονα τα δικά τους θέλω και ενδιαφέροντα, όπως επίσης και κάποιοι άλλοι, ελπίζω λιγότεροι, που ωθούν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες με βάση το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και τις τάσεις της εποχής.
Το μοντέλο-τρίπτυχο ξένες γλώσσες, μουσική, αθλήματα στοιχειώνει πολλούς από εμάς.
Ωστόσο, από τη φύση του το παιδί επιθυμεί ό,τι κάνει ο φίλος του, ο αδελφός του, τα παιδιά στο κοντινό του περιβάλλον.
Από μηνών όταν είναι το μικρό σου, μήπως σκέφτεσαι με τι μπορείς να το απασχολήσεις ώστε αρχικά να είναι χαρούμενο, να κοινωνικοποιηθεί,να αναπτυχθεί σωματικά, κλπ;
Βάζεις τον εαυτό σου σε ένα δίλλημα.
Ποιες από τις δραστηριότητες να προτιμήσω για το παιδί μου, πως θα ξέρω αν θα του αρέσει; Είναι η κατάλληλη για το παιδί μου;
Δες τις πιο δημοφιλείς επιλογές που προτιμούν παιδιά και γονείς και αποφάσιστε μαζί με το παιδί.
Κολύμπι: Μαθήματα baby swimming για μωρά από 6 μηνών και μαμάδες γίνονται είτε ιδιωτικά είτε στους κατά τόπους δήμους. Η εκμάθηση της κολύμβησης ξεκινά όταν το παιδί είναι περίπου 4 ετών.Το κολύμπι βοηθά το παιδί στη μυοσκελετική του διάπλαση, στη κοινωνικοποίηση του και στο ανοσοποιητικό του σύστημα.
Μουσικοκινητική αγωγή: Μαθήματα όπου τα παιδιά συνδυάζουν τη μουσική και τη κίνηση με την αγωγή. Συντελεί στη συναισθηματική τους ανάπτυξη, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους. Απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, από 6 μηνών μαζί με τη μαμά και από 3 ετών ατομικά.
Μπαλέτο: Η βάση του χορού είναι το μπαλέτο και από εκεί θα πρέπει να ξεκινά η πριγκίπισσα και ενίοτε και ο πρίγκιπας στην ηλικία των 3-4 ετών. Με το μπαλέτο και κατ επέκταση το χορό, όλοι οι μύες του παιδιού γυμνάζονται, μαθαίνει να εκτονώνεται, συνηθίζει να συνεργάζεται με την υπόλοιπη ομάδα του αλλά και να πειθαρχεί.
Θεατρικό παιχνίδι: Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών. Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν μέσα από παιχνίδια, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους, να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο.
Πολεμικές Τέχνες : Στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά ξεκινούν τα μαθαίνουν τις βασικές αρχές όπως είναι η πειθαρχία αλλά και τις στοιχειώδεις κινήσεις των πολεμικών τεχνών. Οι πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες είναι το Τάε Κβον Ντο, το Καράτε και το Τζούντο. Αφορά αγόρια και κορίτσια από 5 ετών και άνω. Ενισχύουν την ομαδικότητα, γυμνάζουν το σώμα και δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.
Μουσικά όργανα: Κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μουσική και να μάθει κάποιο μουσικό όργανο είναι η ηλικία των 8-9 ετών όπου το παιδί ξέρει να διαβάζει και θα μπορεί να συνδυάσει το μάθημα της μουσικής με τη μελέτη. Βέβαια ανάλογα με τις δεξιότητες του παιδιού μπορεί να ξεκινήσει και από την ηλικία των 5-6 ετών. Τα πιο προσιτά όργανα είναι το πιάνο και τα κρουστά που πάντα εντυπωσιάζουν τα παιδιά.
Αθλήματα : Το Ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ ,το τένις , ο στίβος, η ενόργανη και τέλος η ρυθμική κατέχουν τη πρωτιά στις προτιμήσεις των παιδιών. Από την ηλικία των 5-7 ετών μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες του κάθε αθλήματος. Όλα τα αθλήματα βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ένα γερό και γυμνασμένο σώμα, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με τα μέλη της ομάδας καθώς και να υιοθετούν αθλητικό πνεύμα ευγενούς άμιλλας..
Με ποια,τέλος, κριτήρια θα διαλέξεις τη κατάλληλη δραστηριότητα για το παιδί σου;
1.Κριτήρια που σχετίζονται με τη προσωπικότητα του παιδιού
- Βασικός στόχος να το διασκεδάζει και να την αναζητά με χαρά.
- Με βάση τις δεξιότητες του
- Ανάλογα με τις δικές του επιθυμίες , πάντα σύμφωνα με τη ηλικία του.
- Με βάση τη συναισθηματική του ωριμότητα
- Ανάλογα με τη σωματική του διάπλαση
- Βασική προϋπόθεση αν η άσκηση της δραστηριότητας του αφήνει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι
2.Κριτήρια που σχετίζονται με τους γονείς
- Μηνιαίο κόστος κάθε δραστηριότητας, υψηλό σε αρκετές περιπτώσεις
- Ελεύθερος χρόνος των γονιών για να πηγαίνουν τα παιδιά στις δραστηριότητες.
Ατό που έχω παρατηρήσει στα δικά μου παιδιά, είναι ότι ξεκινούν μια δραστηριότητα γιατί νομίζουν ότι τους αρέσει ή ασχολείται κάποιος οικείος τους και στη πορεία τη παρατούν και ξεκινούν μια άλλη που με τη σειρά της ενδεχομένως να αφήσουν πάλι. Μην απογοητεύεσαι και μην επιμείνεις να τη συνεχίσει, το παιδί πειραματίζεται μέχρι να βρει τι του ταιριάζει,τι το ευχαριστεί.
Τέλος, αναφορικά με τα αθλήματα, να θυμίσω ότι πρωταθλητισμός δεν σημαίνει βγαίνω πρώτος, αλλά αντίθετα ότι δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να βγω πρώτος και Αθλητισμός σημαίνει ευγενής άμιλλα, ομαδικό πνεύμα, επικοινωνία.
Ο,τι και αν επιλέξει το παιδί, στήριξε την επιλογή του και ας μην συμφωνείς ολοκληρωτικά.
Καλή επιτυχία σε ό,τι και αν επιλέξει.