Ποιο από τα social media σου ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία & τα ενδιαφέροντα σου;

Αλήθεια, ποιo από τα social media θεωρείς ότι είναι το αγαπημένο σου; Με τι κριτήριο έχεις κάνει την επιλογή σου; Μήπως θέλεις να σε βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσεις το τοπίο γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να κάνεις τη κατάλληλη επιλογή;

Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων σύμφωνα με τη Wikipedia. Στη πραγματικότητα και με απλά λόγια η επιλογή έχει να κάνει με το τι θέλεις να επιτύχεις μέσω των social media.

Αν είσαι νέα (35 ετών), σου αρέσει η μόδα, η μουσική, το φαγητό και οι ρυθμοί της ζωής σου είναι γρήγοροι, τότε για σένα σίγουρα είναι το Instagram! Μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που προτείνει ιδέες, φόντα και πολλά φίλτρα για να εμπλουτίσεις τις φωτογραφίες αλλά και τα μικρά σου video. Μπορείς να ανεβάσεις τις φωτογραφίες αλλά και τα stories σου (τα οποία κρατάνε μόνο 24 ώρες), να κάνεις followers από όλο τον κόσμο αλλά να γίνεις κι εσύ η ίδια influencer! Extra: Μπορείς, χωρίς να το θέλεις βεβαίως, να ξοδέψεις πολλά χρήματα μιας και το Instagram αποτελεί το νέο success story των Brands. Έχει νέες εφαρμογές για e-Shops, με προσφορές και πληροφορίες ακόμα και για προϊόντα που βλέπεις μέσα σε κάποιο post! Σημείωση: Λειτουργεί αποκλειστικά από το κινητό ή το tablet!

Αν είσαι επαγγελματίας και θέλεις να κρατήσεις επαφή με όλο τον κόσμο που γνωρίζεις αλλά και να δικτυωθείς με ακόμα περισσότερους, τότε για εσένα η λύση είναι το LinkedIn. Η ιστορία δουλεύει ως εξής: εσύ φτιάχνεις ένα πλήρες προφίλ, όπως θα έκανες ακριβώς με το βιογραφικό σου σημείωμα και συνδέεσαι με παλαιούς συμμαθητές, συμφοιτητές, συναδέλφους και κάθε άλλον επαγγελματία που έχεις έρθει μέχρι τώρα σε επαφή ή που θέλεις να έρθεις. Μπορούν επίσης να σε βρουν άτομα που θεωρούν ότι έχεις τα κατάλληλα skills για κάτι που εκείνοι ζητούν αλλά να κάνεις κι εσύ το ίδιο! Μπορείς δηλαδή να βρεις ακόμα και δουλειά ή και κάποιον υπάλληλο που ίσως χρειάζεσαι για τη δική σου επιχείρηση. Extra: Σημειώνεις δράσεις και πράγματα στα οποία είσαι καλή και μπορείς να ζητήσεις σύσταση (recommendation) από κάποιους, έτσι ώστε να φαίνεται και η επίδοση σου! Επίσης, μπορείς να αποθηκεύσεις το προφίλ σου απευθείας σε μορφή .pdf και να το μοιράζεις όπως ακριβώς το παραδοσιακό CV σου.

Το Pinterest είναι για εσένα φίλη μου που έχεις κλίση προς τις χειροτεχνίες, την μαγειρική, εμπνέεσαι από εικόνες που αφορούν την διακόσμηση του σπιτιού, των DIY ιδεών και πολλά άλλα. Ξεκινώντας να στήνεις το προφίλ σου, επιλέγεις θέματα που σε ενδιαφέρουν, έτσι ώστε οι ενημερώσεις που λαμβάνεις να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά προς τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες σου. Μπορείς να φτιάξεις «πίνακες» στους οποίους εσύ η ίδια θα μαζεύεις άρθρα και αναρτήσεις άλλων και θα «καρφιτσώνεις» ότι σου αρέσει. Extra: Μπορείς όλα αυτά που μαζεύεις και βλέπεις να τα μοιράζεσαι με φίλους σου και να επικοινωνείς με μηνύματα.

Viber: Εφαρμογή η οποία σου επιτρέπει να ανταλλάσσεις δωρεάν μηνύματα κειμένου, φωτογραφιών αλλά και βίντεο με όλες σου τις επαφές που έχεις ήδη αποθηκευμένες στο τηλέφωνο (και είναι κι εκείνες μέλη του viber). Extra: Μπορείς επίσης να λαμβάνεις προσφορές από επιχειρήσεις και να επιλέγεις (πολύ σημαντικό!) αν θα τις δεχθείς ή όχι. Στα πλαίσια του General Data Protection Regulation (GDPR) τα δεδομένα σου προστατεύονται.

Facebook: φυσικά δεν χρειάζεται συστάσεις μιας και είναι ο βασιλιάς των social media! Όποια και να είναι η ηλικία ή τα ενδιαφέροντά σου, εδώ ένα προφίλ το έχεις! Θα βρεις παλαιούς φίλους και συμμαθητές, φίλους, γειτόνισσες, μαμάδες από το σχολείο των παιδιών αλλά και κάθε είδηση και ενημέρωση. Ανεβάζεις κείμενα, φωτογραφίες και video, λαμβάνεις διαφημιστικά και προσφορές – ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που το Facebook κρίνει ότι έχεις (όχι πολύ καλή προστασία GDPR…) και έχεις πολύ μεγάλη γκάμα από εφαρμογές για να επεξεργαστείς το προφίλ σου ή να περάσεις και την ώρα σου (πολλά πολλά παιχνίδια)!!! Extra: Το Facebook έχει ήδη ενωθεί με το Instagram και το Messenger, ενώ σε λίγο αναμένεται και η ένωσή του με το Whats App (εφαρμογή παρεμφερής με το Viber). Με αυτή τη συνεργασία οι χρήστες – αν και θα διατηρούν την αυτονομία τους, θα είναι δυνατό να «ταξιδέψουν» ανάμεσα στις τρεις υπηρεσίες.

Τελευταίο στη λίστα μας το Twitter: είναι κατ’ ουσίαν μία ηλεκτρονική πλατφόρμα ειδήσεων και κοινωνικής δικτύωσης στην οποία οι χρήστες δημοσιεύουν και αλληλεπιδρούν με μηνύματα – γνωστά ως “tweets”. Τα Tweets περιορίστηκαν αρχικά σε 140 χαρακτήρες, αλλά από τις 7 Νοεμβρίου 2017, το όριο αυτό διπλασιάστηκε. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να δημοσιεύσουν και να επαναλάβουν (retweet) τα tweets, αλλά οι μη εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν απλά να τα διαβάσουν. Κατά κύριο λόγο η θεματική αφορά την επικαιρότητα. Συζητήσεις, σχόλια, νέα και απόψεις είναι κυριώς αυτά που θα δει ο νέος χρήστης.

Ξέχασα κάτι;

Ελπίζω να σε βοηθήσαμε να ξεμπλέξεις λίγο την εικονική πραγματικότητα, την ψηφιακή κοινωνική δικτύωση και να κατάλαβες ίσως ορισμένους πιο δύσκολους όρους.

Καλή απόλαυση και φυσικά καλό σερφάρισμα!!

Προηγούμενο ΆρθροΌθωνας Μεταξάς, ο Έλληνας ηθοποιός που ήρθε αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της stalker.
Επόμενο ΆρθροΑλέξανδρος Πέρρος. “Αν δεν μαραθείς …δεν ανθίζεις…”

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ