
Το myworldisyou.gr βρίσκεται κοντά στα παιδιά αλλά και στους γονείς με ένα πλήρη οδηγό για το πως να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται η περίοδος των εξετάσεων για όλους. Ναι, όσο και αν δεν θέλεις να το παραδεχτείς εξετάσεις δίνεις και εσύ ως γονέας. Πόσο θα υποστηρίξεις το παιδί σου κυρίως ψυχολογικά για να ξεπεράσει τον σκόπελο των εξετάσεων;
1. Οργάνωση και προγραμματισμός του χρόνου και της ύλης
Πολλά παιδιά ιδιαίτερα των μικρότερων τάξεων του γυμνασίου δεν μπορούν να οργανώσουν το χρόνο τους και την ύλη με αποτέλεσμα να πελαγώνουν και να αγχώνονται.
Συζήτησε λοιπόν με το παιδί, αν θέλει να το βοηθήσεις. Μοίρασε το χρόνο του διαβάσματος με διαλείμματα έτσι ώστε να του μείνει και χρόνος να κάνει κάτι που του αρέσει ώστε να εκτονώσει το άγχος του. Χώρισε την ύλη, βάση του χρόνου που έχει στη διάθεσή του το παιδί ώστε λίγες ώρες πριν τις εξετάσεις να είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει. Extra tip: Κάνε διακριτικά αισθητή τη παρουσία σου και θύμισε του ότι αν θέλει βοήθεια ή κάποια πρόταση δική σου, είσαι διαθέσιμη.
2. Ιδανικός χώρος διαβάσματος
Όσο πιο ήσυχο από θορύβους και ερεθίσματα είναι ο χώρος που διαβάζει το παιδί, τόσο πιο αποδοτικό είναι και το διάβασμα. Προσπάθησε να διαβάζει το παιδί στον ίδιο χώρο πάντα, να μην κάνουν φασαρία τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας αλλά και να μην υπάρχουν διαπληκτισμοί μεταξύ των υπόλοιπων μελών. Υπάρχουν παιδιά που προτιμούν να διαβάζουν τα πρακτικά μαθήματα με μουσική. Μπορεί εσύ να μη συμφωνείς με αυτό αλλά σεβάσου την επιθυμία του, προφανώς το παιδί το έχει δοκιμάσει και ξέρει. Extra tip: Εμπιστεύσου το παιδί στο πως και που επιθυμεί να διαβάσει.
3. Ισορροπία σε όλα μέσα στο 24ωρο
Αν το παιδί συμπληρώνει 8ωρο ύπνου, κάνει διαλείμματα, δεν στερείται τις δραστηριότητές του, τότε το διάβασμά του θα είναι εποικοδομητικό. Το παιδί σου μπορεί να είναι τύπος που αποδίδει όταν διαβάζει αργά το βράδυ ή και αντίθετα πολύ νωρίς το πρωί. Όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνει τις minimum ώρες ύπνου. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα επιβάλλεται να κάνει διαλείμματα ώστε να ξεκουράζεται το μυαλό του. Κατά συνέπεια, όταν βλέπεις το παιδί να κάθεται ή να είναι για λίγο στα social media μην αρχίζεις τη μουρμούρα και τη γκρίνια. Ειδικά τα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και η ζέστη θα τα επηρεάζει και ο καιρός και ο ήλιος θα τα ξεσηκώνει, προσπάθησε να εξασφαλίσεις στο σπίτι δροσερή ατμόσφαιρα και άνετη. Extra tip: Το 24ωρο του παιδιού πρέπει να έχει και πράγματα που το ευχαριστούν.
4. Κατάλληλη διατροφή
Το παιδί που τρέφεται σωστά με όλες τις ομάδες τροφίμων, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φρέσκους χυμούς και όχι πολλούς καφέδες και junk food θα έχει διαύγεια και καθαρό μυαλό. Εξασφάλισε, λοιπόν, ότι το παιδί θα φάει ένα πλούσιο πρωινό που θα περιλαμβάνει δημητριακά, γάλα ή γιαούρτι και φρούτο ή αβγό, τυρί και χυμό με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Μικρά και πολλά γεύματα θα ήταν ιδανικά. Το δεκατιανό να περιλαμβάνει χυμό, ένα τοστ και το μεσημεριανό, κρέας ή ψάρι με λαχανικά και άμυλο. Το απόγευμα λίγη μαύρη σοκολάτα με ένα φρούτο θα βοηθήσει στη καλύτερη συγκέντρωση και το βραδινό, που καλό θα είναι να καταναλώνεται 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, να είναι ελαφρύ, άπαχο κρέας ή ψάρι με σαλάτα, γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, αβγό με σαλάτα, φρούτα με γιαούρτι και μέλι. Ο καφές και το τσάι λόγω της καφεΐνης που περιέχουν επηρεάζουν τη ποιότητα του ύπνου για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Extra tip: Μην υποτιμάς το ρόλο της διατροφής στην επίδοση του παιδιού.
5. Ψυχολογική υποστήριξη και από τους δύο γονείς
Σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς ενθαρρύνουν το παιδί και δεν του δημιουργούν ενοχές, το παιδί δεν μπορεί παρά να είναι ήρεμο και να προσπαθεί να μειώσει το άγχος και την αγωνία του. Τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις βρίσκονται σε ακόμη δυσκολότερη θέση γιατί θεωρούν ότι το μέλλον τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτές τις εξετάσεις. Εσύ ως γονιός θα πρέπει να κάνεις ξεκάθαρο στο παιδί ότι ακόμη και αν δεν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα εσύ θα βρίσκεσαι κοντά του και θα το υποστηρίζεις. Προσπάθησε να μην δημιουργείς ενοχές στο παιδί τονίζοντας του ότι του παρέχεις φροντιστήρια, βοηθήματα για να πετύχει στις σχολικές εξετάσεις. Δώσε βάση στη προσπάθεια και όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα. Οπλίσου με υπομονή γιατί σίγουρα θα έχεις να αντιμετωπίσεις εκνευρισμούς, υστερίες και γενικά κυκλοθυμικά επεισόδια.
Τέλος, μη συγκρίνεις το παιδί με τα αδέλφια του ή τους φίλους του. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Extra tip: Όσο και αν αγχώνεσαι μη το δείχνεις.
6. Οι προσδοκίες των γονιών.
Η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις δεν σημαίνει απαραίτητα και αποκλειστικά ότι έκανες εσύ κάτι σωστό ή λάθος. Δεν δίνεις εσύ εξετάσεις αλλά το παιδί και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα το χρεώνεται το παιδί και όχι εσύ. Στόχος σου είναι να ακολουθήσει το παιδί μια πορεία στα μαθητικά του χρόνια αλλά και στην επιλογή του κατάλληλου ΑΕΙ με βάση τις επιθυμίες του παιδιού και όχι τις δικές σου προσδοκίες. Δεν θα γίνει το παιδί ό,τι δεν έγινες εσύ παρά μόνο αν το θέλει πραγματικά. Προσπάθησε να εμπιστευτείς τις επιλογές του παιδιού. Το παιδί δεν πρέπει να νιώθει ότι πρέπει να πετύχει για να ευχαριστήσει εσένα και να εξαργυρώσει τους κόπους και τις στερήσεις σου και αυτό είναι δική σου ευθύνη να το αντιληφθεί και να αποστασιοποιηθεί από αυτή τη νοοτροπία. Το παιδί δεν θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε κάτι που δεν το ενδιαφέρει, να το ξέρεις αυτό. Extra tip: Το παιδί σου δεν είσαι εσύ μη το ξεχνάς.
7. Μετά τις εξετάσεις, η ζωή συνεχίζεται
Ενδεχομένως, το παιδί να είναι απογοητευμένο και το ηθικό του να βρίσκεται στα τάρταρα αν δεν έγραψε καλά σε κάποιο μάθημα. Ο ρόλος σου είναι να βρίσκεσαι δίπλα του και να κάνετε μαζί χωρίς αυστηρή κριτική μια συζήτηση έφ΄ όλης της ύλης για το τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Αντίθετα, αν το παιδί είναι ευχαριστημένο από την απόδοσή του στις εξετάσεις, μη διστάσεις να του πεις πόσο ικανοποιημένη είσαι για τη πορεία του μέχρι τώρα και ενθάρρυνε το να συνεχίσει για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η μετέπειτα επιτυχής πορεία ενός παιδιού δεν περνάει αποκλειστικά από την εισαγωγή του σε ΑΕΙ, υπάρχουν πλέον εναλλακτικές λύσεις. Σκέψου πόσα παιδιά με πτυχία κάθονται χωρίς να μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό που σπούδασαν ή κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Extra tip: Οι εξετάσεις είναι σημαντικές αλλά η ψυχική υγεία του παιδιού είναι πιο σημαντική.
Ελπίζω ότι μετά τον ανάγνωση του οδηγού η <<επίδοση>> των γονιών στις εξετάσεις θα είναι θεαματική.