Μπέσσυ Μάλφα : “Είμαι η επιλογή μου”

Η ηθοποιός Μπέσσυ Μάλφα μιλώντας στο myworldisyou.gr και στην Φαίη Οικονομίδη διευκρινίζει, ότι ήταν η πρώτη στην οποία έγινε η πρόταση για το ρόλο της Madame Pelagie, στην παράσταση "Παριζιάνα". Φέτος το χειμώνα, θα έχουμε την χαρά να την απολαύσουμε στο θέατρο "Broadway" από τη Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου, στη "Παριζιάνα" σε απόδοση και σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου. Μία πολυτάλαντη καλλιτέχνης που μας χαρίζει με το μπρίο της και την χαρισματική της παρουσία μοναδικές στιγμές με τις ερμηνείες της. Στην περιοδεία με το μονόλογο της "Shirley Valentine" σε πολλά μέρη της Ελλάδας φέτος η Μπέσσυ Μάλφα καταχειροκροτείται από το κοινό που πραγματικά την λατρεύει.

Κυρία Μάλφα, είστε μία καταξιωμένη ηθοποιός και σίγουρα γνωρίζετε ότι η αγάπη του κόσμου στο πρόσωπο σας είναι έκδηλη. Πιστεύετε ότι η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη για έναν καλλιτέχνη;

Η αγάπη, γενικότερα είναι κινητήριος δύναμη. Πιστεύω ότι για να κάνεις οτιδήποτε επιλέξεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου, χρειάζεται αγάπη. Πέρα από την αγάπη που σου δείχνουν οι άλλοι, γιατί αυτό θα ήταν μονομερές. Θα πρέπει να αγαπάς  σίγουρα, πάρα πολύ αυτό που κάνεις, θα πρέπει να αγαπάς και τον εαυτό σου και να αγαπάς γενικότερα την ζωή. Αυτοί οι δρόμοι είναι αμφίδρομοι .

Οι ρόλοι που έχετε ερμηνεύσει στο Θέατρο είναι αυτοί που είχατε ονειρευτεί; Ξεχωρίζετε κάποιο χαρακτήρα που ταυτιστήκατε μαζί του; 

Γενικά, ότι έχω ονειρευτεί έχει πραγματοποιηθεί. Δεν ονειρεύτηκα ρόλους, δεν ονειρεύτηκα καριέρες, δεν ονειρεύτηκα τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο που ονειρευόμουν ήταν να κάνω αυτό που με εκφράζει, αυτό που νιώθω. Μπορώ να σας πω ότι είμαι η επιλογή μου. Όλοι μου οι ρόλοι έχουν κομμάτια από εμένα γιατί δουλεύω με βάση την αλήθεια μου.

Της αλήθειας του ρόλου. Ψάχνω να βρω στοιχεία μέσα από την παρατήρηση, μέσα από την βιβλιογραφία, μέσα από τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους που όταν μου μιλούν τους ακούω και προσπαθώ να τους καταλάβω. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση αυτή που σας ανοίγω, αλλά έχει να κάνει πάρα πολύ με το πως αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το θέατρο; Γιατί είστε και χορεύτρια και απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου. Είστε πολυτάλαντη, έχετε κάνει σπουδές και στα τρία είδη! 

Δεν υπήρξε κάποια ηλικία συγκεκριμένη. Τελειώνοντας και την Κρατική Σχολή Χορού και ούσα φοιτήτρια στο Ωδείο Αθηνών, μπήκα στη Δραματική Σχολή. Όλα  τα άλλα τα έφερε η ίδια η ζωή. Δεν αποφάσισα δηλαδή εγώ και είπα τώρα θα ασχοληθώ με το Θέατρο, με το τραγούδι ή με το χορό. Ήταν οι σπουδές μου, ήταν όπου με οδηγούσε η ζωή και εγώ απλώς ακολουθούσα.

Είστε απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου Τέχνης και  του Ωδείου Αθηνών καθώς και της Κρατικής ορχηστρικής Σχολής Χορού.Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι στο χώρο που θεωρείτε ότι σας στιγμάτισαν καλλιτεχνικά;

Βεβαίως. Καταρχήν οι καθηγητές μου. Ξεκινώντας από τους γονείς μου οι οποίοι ήταν καλλιτέχνες της ζωής, άνθρωποι πολύ ανοιχτόμυαλοι. Η μητέρα μου ήταν ζωγράφος, ο πατέρας μου ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με πάρα πολύ προοδευτικές ιδέες.

Ένας άνθρωπος σταθμός στη ζωή μου, που με βοήθησε πάρα πολύ να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, είναι ο Γιάννης Μέτσης.Ο διάσημος Έλληνας χορευτής και χορογράφος διεθνούς φήμης, που ίδρυσε τη δική του Σχολή χορού, μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Ο Γιάννης Μέτσης είναι ο άνθρωπος που μου είπε να ασχοληθώ με το τραγούδι, που διέκρινε σε εμένα πολύ μεγάλες καλλιτεχνικές ανησυχίες και παρόλο που ήμουνα δική του μαθήτρια στο μπαλέτο, θα έλεγα ότι με ένα τρόπο με σπούδασε, με έμαθε από πολύ μικρό παιδί να ακούω όπερα, να έχω δηλαδή μία ευρύτερη καλλιτεχνική παιδεία.

Είχατε, θα λέγαμε, πολλά καλλιτεχνικά ερεθίσματα από ταλαντούχους επαγγελματίες και αυτό σας εμπλούτισε με μια παιδεία;

Στην Κρατική Σχολή Χορού είχαμε σπουδαίους καθηγητές όπως ήταν η Ζουζού Νικολούδη, η Ντόρα Τσάτσου, η Σοφία Σπυράτου, ο Γιάννης Μέτσης, ο Χάρης Μανταφούνης. Όλοι τους σπουδαίοι επαγγελματίες, που έχουν αφήσει πολιτιστική παρακαταθήκη. Αλλά και πολλοί καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως η εξαιρετική χορογράφος Mary DeHaven Hinkson και ο Peter Goss.

Στο Θέατρο Τέχνης, είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γιώργο Λαζάνη, τον Μίμη Κουγιουμτζή, την Ρένα Πιττακή, πολύ σπουδαίους  ανθρώπους που πραγματικά μου έδωσαν πολλά εφόδια.

Επειδή, σας ακούω να μιλάτε με μεγάλο θαυμασμό για τους δασκάλους σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε διδάξει ποτέ σε Δραματική Σχολή;  

Ναι, έχω διδάξει στο Πειραϊκό Σύνδεσμο, στο Θέατρο Τέχνης, στο Θέατρο των Αλλαγών και στο Σχολείο του Κωστέα Γείτονα όπου δίδαξα για αρκετά χρόνια  θεατρική αγωγή.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο παιδί που ξεκινάει τώρα στο καλλιτεχνικό χώρο με τα δικά του όνειρα; Πόσο εφικτό είναι σήμερα να πετύχει; 

Δεν υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει αύριο, τον χρόνο τον καθορίζουν οι άνθρωποι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εμένα δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές. Εάν κάποιος με ρωτούσε τι να κάνει, αυτό που θα του έλεγα, είναι να ακολουθήσει αυτό που του λέει η καρδιά του.

Πιστεύετε ότι ο χώρος, ανταμείβει επάξια τους καλλιτέχνες  που δίνουν πολλές φορές και την ψυχή τους σε αυτόν;

Επειδή, εμείς είμαστε γιατροί της ψυχής, θα σας ρωτήσω το εξής. Όταν ένας γιατρός σώζει τη ζωή ενός ανθρώπου, αυτό ανταμείβεται; Θεωρώ ότι για άλλους λόγους κάνουμε αυτό που επιλέγουμε γιατί όπως μου είπατε στην αρχή της κουβέντας μας η αγάπη του κόσμου είναι η κινητήριος δύναμη του καλλιτέχνη. Έχει σημασία για ποιο λόγο επιλέγεις να ακολουθήσεις τον καλλιτεχνικό δρόμο. Δεν το κάνεις για να πάρεις εσύ κάτι αλλά για το σύνολο, για το σύμπαν. Για τον νου, για την διαύγεια, την πνευματικότητα σου.

Από όσο γνωρίζω, η οικογένεια ήταν πάντοτε η προτεραιότητα σας. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι κόρες σας αποφάσισαν να ακολουθήσουν το επάγγελμα σας και αυτό σημαίνει ότι δεν ένιωσαν καθόλου την στέρηση της φυσικής σας παρουσίας λόγω του δύσκολου ωραρίου που απαιτεί η δουλειά σας. Κάτι πολύ δύσκολο…

Ναι, είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι η δουλειά τους. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Είμαι η δουλειά μου, αλλά το ότι επέλεξαν τα παιδιά μου να ασχοληθούν με το επάγγελμα των γονιών τους δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο στόχος δεν είναι να κάνεις καριέρα, είναι να κάνεις κάτι ιερό, να προχωρήσεις και να βελτιωθείς ως άνθρωπος.

Πώς αισθάνεστε όμως που επέλεξαν αυτόν τον χώρο; Όπως είπατε δεν σας αρέσει να δίνετε συμβουλές αλλά επειδή γνωρίζετε και οι δύο ως γονείς, τις δυσκολίες του χώρου, τι είναι αυτό που τους λέτε; 

Βεβαίως, γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις γνωρίζουν και τα ίδια τα παιδιά γιατί μεγάλωσαν μέσα στο θέατρο αλλά όπως είπαμε είμαστε οι επιλογές μας. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είμαι εδώ για τις κόρες μου, να τις ακούω, να έχουν μία φίλη που να μπορούν να μοιραστούν μαζί της ό,τι τις απασχολεί και τις προβληματίζει. Γιατί υπάρχει αγάπη και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εφόδιο που μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του. Ό,τι και να είναι αυτό που θέλουν να κάνουν τα παιδιά στη ζωή τους, εγώ θα είμαι πάντοτε κοντά τους.

Κυρία Μάλφα, είστε ένας άνθρωπος με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. Τι θα ήταν αυτό που θα θέλατε να αλλάξει στην ομορφότερη χώρα που ζούμε, την Ελλάδα μας;  

Θα ήθελα να καταλάβουμε ως Έλληνες πολίτες, γιατί ενδόμυχα το γνωρίζουμε, ότι πρέπει να ξυπνάμε κάθε πρωί και να λέμε ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου και ότι ναι, είμαστε οι ωραιότεροι άνθρωποι! Να μην έχουμε ανασφάλειες, να προχωράμε και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας με γενναιότητα και γενναιοδωρία.

Αυτό σημαίνει να είμαστε ανδρείοι. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό, το να έχει ο Έλληνας αυτοπεποίθηση, να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι που ζει σε αυτή τη χώρα. Γιατί νομίζω ότι εάν το συνειδητοποιούσε δεν θα άφηνε κανέναν να του πάρει τίποτα από όσα του ανήκουν. Γιατί δεν μπορεί να του πάρει κανείς το πιο σημαντικό που έχει ως Έλληνας, την φωτεινή του ψυχή.

Βρίσκεστε σε περιοδεία με το έργο “Shirley Valentine” σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα. Γνωρίζετε μεγάλη επιτυχία ήδη. Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα που σας δημιουργεί αυτή η προσωπικότητα;

Η “Shirley Valentine” είναι ένα έργο, που όπως γνωρίζετε παίχτηκε το 1989 στην Ελλάδα από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία όπου έχει ανέβει. Θεωρείται ένα έργο πια κλασσικό. Ο Αλέξανδρος Ρήγας αποφάσισε να το μεταφράσει και να το σκηνοθετήσει. Μου ζήτησε να υποδυθώ την “Shirley Valentine” και η αλήθεια είναι ότι δεν το γνώριζα το έργο.

Το λάτρεψα και ενθουσιάστηκα με την σκηνοθεσία του Αλέξανδρου. Κράτησε το κείμενο χωρίς να προσθέσει περιττά στοιχεία στην σκηνή. Δεν έβαλε ψυγεία, κουζίνες, αντικείμενα που ίσως να αποσπούσαν την προσοχή του θεατή. Το σκηνοθέτησε με έναν πολύ σοφό τρόπο, έδωσε βαρύτητα στο φωτισμό και κυρίως εστίασε στο κείμενο, στην αγωνία της ηρωίδας.

Το κείμενο του συγγραφέα Willy Russel είναι γραμμένο με πάρα πολύ φιλελληνική διάθεση γιατί η ηρωίδα είναι μια Βρετανίδα με καταγωγή από το Λίβερπουλ που έρχεται στη χώρα μας για να αναζητήσει τον χαμένο εαυτό της. Φυσικά, τον βρίσκει στη ωραιότερη χώρα του κόσμου και ξεκινάει εδώ, την φιλοσοφική και πνευματική αναζήτηση του ανώτερου εαυτού της. Είναι μία παράσταση που την έχω αγαπήσει πάρα πολύ και την έχουν αγκαλιάσει πολύ θερμά οι θεατές. Αυτός είναι και ο λόγος που θα συνεχίσει και τον φετινό χειμώνα κάθε Δευτέρα στο Θέατρο Ριάλτο.

Θα πρωταγωνιστήσετε και στην παράσταση “Παριζιάνα”, φέτος τον χειμώνα σε απόδοση και σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου, μια παραγωγή της Music Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου…

Ήταν μία πρόταση που μου έγινε τον χειμώνα και επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλά θα ήθελα να πω εδώ, ότι ήμουν η πρώτη στην οποία έγινε πρόταση να υποδυθεί την Μαντάμ Πελαζί, αλλά αναγκάστηκα αρχικά να αρνηθώ γιατί είχαμε αποφασίσει με τον Αλέξανδρο Ρήγα ότι θα πάμε σε καλοκαιρινή περιοδεία με την “Shirley Valentine”.

Μου έγινε πρόταση και δεύτερη φορά και αφού μίλησα με τον Αλέξανδρο και συμφωνήσαμε ότι η “Shirley Valentine” θα παίζεται Δευτέρα, είπα το ναι, με μεγάλη χαρά για την “Παριζιάνα”. Θα παίζεται από Τετάρτη έως Κυριακή. Θα είμαστε μαζί με τον Αντώνη Λουδάρο, τον Τόνυ Δημητρίου, την Ευτυχία Φαναριώτη, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον Πέτρο Ξεκούκη, την Ελευθερία Ρήγου, το Γιάννη Κρητικό, τον Κώστα Μαρτάκη, την Λένα Αλκαίου και την Έρρικα Μπρόγιερ σε ρόλο έκπληξη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν την τόσο όμορφη κουβέντα που είχαμε και να σας ρωτήσω τι θα ήταν αυτό που θα τονίζατε στα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό χώρο;

Να προσέχουν τα εφόδια τους, να είναι πλήρως καταρτισμένοι να γίνουν ολοκληρωμένοι καλλιτέχνες, να σπουδάσουν αυτό που θα επιλέξουν είτε είναι ο χορός είτε είναι το τραγούδι και να μην αρκεστούν σε επιφανειακές γνώσεις. Να φοιτήσουν σε Δραματική Σχολή.

Γνωρίζω ότι είναι ακριβά όλα αυτά, αλλά υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν άνθρωποι που θα τους βοηθήσουν να σπουδάσουν και να αποκτήσουν μία μόρφωση, γιατί αυτό δίνει στο καλλιτέχνη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Η γνώση είναι αυτοπεποίθηση και φυσικά χρειάζεται να έχουν πείσμα για να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται. Όποιος έχει πείσμα θα βρει τρόπο να τα καταφέρει και να πραγματοποιήσει όλα αυτά που σας είπα. Να ακολουθούν τα όνειρα τους με όποιο κόστος.

Ευχαριστούμε πολύ τη Κα Μπέσσυ Μάλφα για την όμορφη συνέντευξή της.

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΟ απόλυτος οδηγός του DECOUPAGE
Επόμενο ΆρθροΤάσος Ιορδανίδης. Θα αναμετρηθώ με τους προσωπικούς μου φόβους στο ρόλο του “Πατέρα” του Α. Στρίντμπεργκ

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ