Μήπως χρειάζεσαι ψυχολόγο;

Έχω φτάσει στα όρια μου. Δεν ξέρω πως να διαχειριστώ τα ξεσπάσματα των παιδιών μου. Ο άντρας μου νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνει. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ τα βράδια. Δεν έχω που να πω τα προβλήματά μου. Οι φίλες μου έχουν τα δικά τους. Νιώθω αδύναμη να αντιμετωπίσω τη καθημερινότητα μου. Δεν έχω διάθεση για τίποτε. Βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Μήπως είμαι κακή μητέρα; Δεν ξέρω τι να κάνω...

Μήπως τα παραπάνω σου είναι γνωστά; Η ιδέα να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο πως σου φαίνεται; To θεωρείς μόδα ή σημείο των καιρών; Μήπως φοβάσαι τι θα πει το περιβάλλον σου; Άραγε είσαι τρελή; Μήπως το θεωρείς ταμπού; Ένας ξένος θα είναι σε θέση να κατανοήσει τι περνάς καθημερινά; Τόσες ερωτήσεις μαζεμένες είχα πολύ καιρό να κάνω.

Πολλές φορές εξ ιδίων κρίνω τα αλλότρια, οπότε θεωρώ ότι ο ψυχολόγος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση, αν βέβαια βρεις αυτόν που σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα και που μπορείς να εμπιστευτείς. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ μέχρι να καταλήξω σε κάποιον έκανα αρκετές συνεδρίες με διάφορους ειδικούς. Όσα βιβλία αυτογνωσίας/αυτοβελτίωσης και να διαβάσεις δεν θα καταφέρεις να βρεις τις λύσεις που ψάχνεις.

Γιατί να επισκεφτείς ψυχολόγο; Σε τι θα σε βοηθήσει; Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που έχει η επίσκεψη σε εβδομαδιαία η δεκαπενθήμερη βάση τα αποτελέσματα των συνεδριών θα τα δεις και θα τα νιώθεις καθημερινά. Μη ξεχνάς ότι πέρα από την ιδιωτική ψυχολογική υποστήριξη υπάρχει και η δημόσια με τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) που ανήκουν σε δημόσιους φορείς με αξιοσημείωτη αναμονή όμως.

Μην ξεχνάς ότι η ψυχική υγεία, η ισορροπία και η ηρεμία σου θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα πιο εύκολα. Με τη βοήθειά του ενδεχομένως να αλλάξεις συμπεριφορά και στάση ζωής. Τίποτε πλέον δεν θα είναι δεδομένο και αυτονόητο.
Μέσα από την ψυχολογική υποστήριξη θα ανακαλύψετε μαζί από που πηγάζουν όλα όσα σου συμβαίνουν και σου προκαλούν φόβο, άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ανασφάλεια.

Θα αποκτήσεις αυτογνωσία, καλύτερο έλεγχο των συναισθηματικών σου εκρήξεων, τεχνικές για να αντιμετωπίζεις τη καθημερινότητα. Άλλωστε θα έχεις απέναντι σου, δίπλα σου, κάποιον που δεν θα σε κρίνει και κατακρίνει για τις πράξεις σου, δεν θα επιβάλλει την άποψή του αλλά ούτε και θα μεταφέρει σε κάποιο τρίτο σχόλια από τις συνεδρίες σας.

Η αίσθηση ότι δεν είσαι μόνη σου, ότι έχεις κάποιον να βγάλεις τα εσώψυχα σου είναι πάντως σημαντική. Ο ψυχολόγος βρίσκεται δίπλα σου όχι για να σου λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις καθημερινά αλλά ούτε και να σου υποδείξει τι πρέπει να κάνεις. Τη λύση θα τη βρεις μόνη σου όταν αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου.

Ακόμη και αν νομίζεις ότι δεν έχεις τόσο σοβαρά προβλήματα και δεν έχεις ουσιαστικό λόγο να ξεκινήσεις συνεδρίες, μια δοκιμή για ένα εύλογο διάστημα θα σε πείσει. Μέσω της συζήτησης θα ανασυρθούν θέματα που ούτε θα σκεφτόσουν ότι υπήρχαν. Θα εμβαθύνεις συμπεριφορές, θα δικαιολογήσεις ή θα ενοχοποιήσεις καταστάσεις και πρόσωπα, αλλά τελικά εσύ θα πάρεις την ευθύνη για να αλλάξεις τη ζωή σου.

Ο ψυχολόγος βρίσκεται δίπλα σου για να ταξιδέψετε μαζί στην αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση όπου θα κλάψεις, θα ματώσεις, θα γελάσεις και χωρίς να υπερβάλλω θα λυτρωθείς. Θα ξεγυμνώσεις τη ψυχή σου γιατί θα πεις την αλήθεια σου και θα είναι αυστηρά και απόλυτα δική σου. Είναι η ιστορία σου και είσαι εσύ. Σου δείχνει το δρόμο να αποδεσμευτείς από τα πρέπει και να αποδεχθείς και να διεκδικήσεις ότι έχεις και εσύ δικαίωμα στα θέλω σου.

Βέβαια, η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι πανάκεια. Απαιτείται υπομονή, επιμονή και φυσικά χρόνος για να αλλάξεις νοοτροπία και να βλέπεις τα γεγονότα χωρίς παρωπίδες. Μην φοβάσαι να δεις μέσα σου και μη διστάσεις να αλλάξεις ότι δεν σου αρέσει Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και σχολές. Η Gestalt, η ψυχανάλυση, η δραματοθεραπεία, η προσωποκεντρική, η γνωσιακή και συμπεριφορική θεραπεία αποτελούν τις πιο γνωστές προσεγγίσεις.

Λοιπόν, τι λες σε έπεισα να δοκιμάσεις; Μήπως ήρθε η ώρα να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου και να τον αποδεχθείς; Ένας καινούργιος κόσμος απλώνεται μπροστά σου και είσαι εσύ, ο εαυτός σου που αξίζει τα καλύτερα!

Αξίζει να δοκιμάσεις. Εμπιστεύσου με!

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΓιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος;
Επόμενο ΆρθροΜαμά μου λείπεις…
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ