Μικρά ελιόψωμα και όχι μόνο….

Θέλεις να φτιάξεις τη τέλεια συνταγή για μικρά ελιόψωμα, αφράτα και πολύ νόστιμα; Νηστεύεις; Είσαι vegan; Ψάχνεις ένα συνοδευτικό για το κρασάκι ή το τσιπουράκι σου; Ένα είναι το σίγουρο, θα κερδίσεις τις εντυπώσεις ειδικά αν κάνεις και τις παραλλαγές που σου προτείνω.

Τεμάχια: 17-18

Τα υλικά που θα χρειαστείς

Για την εκτέλεση: 

600 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γραμ.)

3 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.γ.αλάτι

300 γραμμάρια χλιαρό νερό

135 γραμμάρια ηλιέλαιο

180 γραμμάρια ελιές χωρίς κουκούτσι

Ρίγανη

2-3 φυλλαράκια δυόσμου

σουσάμι (προαιρετικά)

2 σκελίδες σκόρδο περασμένο στο τρίφτη και 2 κ.σ. ελαιόλαδο (εναλλακτικά)

180 γραμμάρια λιαστές ντομάτες (εναλλακτικά)

 

Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής

β

άζω στο μπολ του mixer το αλεύρι,τη μαγιά,τη ζάχαρη και το αλάτι.

Προσθέτω το χλιαρό νερό και το ηλιέλαιο και χτυπώ με το mixer για 10 λεπτά περίπου, ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη.

Τη μεταφέρω σε ένα μπολ και προσθέτω τις ελιές ψιλοκομμένες, τη ρίγανη και το ψιλοκομμένο δυόσμο.

Πλάθω τη ζύμη ώστε να ενσωματωθούν οι ελιές και τα μυρωδικά. Αν χρειαστεί προσθέτω 1-2 κ.σ αλεύρι.

Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 30-45 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, ζυγίζω μπαλάκια 70 γραμμαρίων περίπου και τα βάζω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Τα αφήνω σκεπασμένα άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Τα βρέχω με ελάχιστο νερό και ρίχνω λίγο σουσάμι.(προαιρετικά)

Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Tips: Συνήθως κάνω μια επιπλέον δόση από το ζυμαράκι και το χωρίζω στα δύο.

         Στο μισό προσθέτω λιαστές τομάτες που έχω κόψει σε μικρά κομμάτια.

        Στο άλλο μισό προσθέτω το μείγμα σκόρδου λαδιού (έχω ήδη τσιγαρίσει το          σκόρδο στο ελαιόλαδο)

 

Καλή σου Όρεξη!

 

φωτογραφία: Σταυριάννα Θεοδωράτου

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ