Μελομακάρονα

Μελομακάρονα, τέλεια μελωμένα, πασπαλισμένα με βροχή από καρύδια. Το άρωμά τους; Παιδικές αναμνήσεις σφραγισμένες με κανέλα και γαρίφαλο!

Μερίδες: 60

Τα υλικά που θα χρειαστείς

Για την εκτέλεση: 

250 γραμμ. χυμό πορτοκαλιού

150 γραμμ. χυμό μανταρινιού

90 γραμμ. ελαιόλαδο

90 γραμμ. καλαμποκέλαιο

50 γραμμ. ζάχαρη άχνη

4 κ. γ. κανέλα

1 κ. γ. γαρίφαλο

½ κ. γ. μοσχοκάρυδο

1 κ. γ. σόδα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Ξύσμα από 2 μανταρίνια

1 κιλό αλεύρι γ. χ.

200 γραμμ. ψιλό σιμιγδάλι

400 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι:

800 γραμμ. ζάχαρη

500 γραμμ. νερό

3 ξυλάκια κανέλας

4 καρφάκια γαρίφαλο

1 πορτοκάλι  κομμένο στη μέση

1 μανταρίνι κομμένο στη μέση

 

Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής

 

φ

τιάχνω πρώτα το σιρόπι. Σε κατσαρόλα, βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και ανακατεύω μέχρι να βράσουν και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Μόλις βράσει το σιρόπι, ρίχνω το μέλι, ανακατεύω  και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

Σε ένα μπολ ρίχνω τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι και ανακατεύω ώστε να αφρίσει. Στη συνέχεια ρίχνω το λάδι, την άχνη και τα μυρωδικά και ανακατεύω πολύ καλά.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το ρίχνω στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ανακατεύω απαλά με τα χέρια ελάχιστα μέχρι να απορροφήσει το μείγμα του αλευριού τα υγρά υλικά.

Φτιάχνω μακρόστενα τα μελομακάρονα και τα πιέζω πάνω στο χοντρό τρίφτη ή κάνω χιαστές πιρουνιές. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 20-25 λεπτά στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζω από το ταψί  και τα ρίχνω καυτά κατευθείαν στο κρύο σιρόπι και τα αφήνω να απορροφήσουν το σιρόπι για λίγο.

Τα τοποθετώ σε πιατέλα, ρίχνω προαιρετικά λίγο μέλι και πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι

Tips:

1) Όσο πιο λίγο τα ζυμώνεις ώστε να μη βγει το λάδι τους, τόσο πιο τραγανά θα είναι τα μελομακάρονα.

2) Αν σου αρέσουν τα καρύδια τότε μπορείς την ώρα που τα πλάθεις να βάλεις ένα καρύδι στο κάτω μέρος της ζύμης και να το πιέσεις στο τρίφτη με το δάκτυλό σου.

Αν πάλι λατρεύεις τη σοκολάτα, τότε αφού στραγγίξουν τα μελομακάρονα από το μέλωμα, λιώνεις τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τα βουτάς μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι.

Καλές Γιορτές!

 

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ