
Μερίδες: 3
Τα υλικά που θα χρειαστείς
Για την εκτέλεση:
Μελιτζάνες
3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
3 κ. σ. λάδι
2 κ. γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
3 κ. σ. Τυρί τριμμένο
Κιμάς
2 κ. σ. Ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
1 μικρό ξύλο κανέλας
1 φύλλο δάφνη
250 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 σφηνάκι λευκό κρασί
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
Αλάτι, πιπέρι
Μπεσαμέλ
2 κ. σ. βούτυρο
2κ.σ. αλεύρι γ. ο. χ.
300 γραμμ. .γάλα
1 αυγό
100 γραμμ. τυρί τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένω και κόβω τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Χαράζω τη σάρκα με το μαχαίρι σταυρωτά χωρίς να φτάσω στη φλούδα, αλείφω την επιφάνεια τους με το λάδι, πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και τις ψήνω για 20 λεπτά πάνω σε λαδόκολλα με τη κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.
Παράλληλα σε κατσαρόλα ρίχνω το λάδι, το αφήνω να κάψει και ρίχνω το κρεμμύδι ,το σκόρδο τριμμένο, τη ζάχαρη ,τη κανέλα ,τη δάφνη ,το αλάτι και το πιπέρι.
Σοτάρω μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι ρίχνω το κιμά και ανακατεύω μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνω με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτω τη τριμμένη ντομάτα και αφήνω να ψηθεί μέχρι ο κιμάς να πιεί τα υγρά του. Αφαιρώ στο τέλος τη κανέλα και τη δάφνη.
Βγάζω τις μελιτζάνες από το φούρνο, τις βάζω σε ένα ταψί και αφαιρώ με ένα κουτάλι τη σάρκα την οποία λιώνω με το πιρούνι και την ανακατεύω με το κιμά.
Πασπαλίζω τις μελιτζάνες με το τριμμένο τυρί και τις γεμίζω με το κιμά.
Σε μια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο ,το αλεύρι και ανακατεύω πολύ καλά και γρήγορα με το σύρμα έχει να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτω το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω. Αποσύρω από το μάτι της κουζίνας και ρίχνω το αυγό και το τριμμένο τυρί.
Απλώνω τη μπεσαμέλ πάνω στα παπουτσάκια και τα ψήνω για 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.
Καλή σου Όρεξη!