Μαμά δεν θέλω να με πάρεις αγκαλιά!

Γιατί το παιδί σου μπορεί να μην θέλει να το πάρεις αγκαλιά;

Πόσο σημαντικό είναι να παίρνουμε την συγκατάθεση των παιδιών; Με το να ρωτάς ένα παιδί και να παίρνεις την συγκατάθεσή του για κάτι σημαίνει να χτίζεις γερές βάσεις, να έχεις καλή επικοινωνία και να διασφαλίζεις ότι το παιδί είναι ικανοποιημένο.

Από πού όμως ξεκινάς και πώς εξηγείς στο παιδί την έννοια αυτή;

Πρώτο βήμα είναι να ζητήσεις την άδεια να κάνεις ή να γίνει κάτι και να δώσεις στο παιδί την δυνατότητα να απαντήσει απλά, με ένα Ναι ή Όχι. Για παράδειγμα «…Θέλεις να σε πάρω μία αγκαλιά; Μπορώ να κάτσω δίπλα σου; Θέλεις να παίξουμε;».

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για εκείνο. Θα πρέπει να πούμε στο παιδί μας να ρωτάει κι εκείνο ένα άλλο παιδί αν θέλει να παίξει μαζί του, να του δώσει μία αγκαλιά ή να του πάρει το παιχνίδι του.

Σιγά σιγά η διαδικασία θα γίνει συνήθεια και το παιδί θα μάθει να ενεργεί βάσει αυτού του απλού κανόνα.

Δεύτερο βήμα είναι – εμείς οι μεγάλοι – να μάθουμε να δεχόμαστε το Όχι του παιδιού και να σεβόμαστε την επιθυμία του. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει στον παππού και την γιαγιά αλλά θα πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία του παιδιού.

Τρίτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να μάθουμε από νωρίς στο παιδί να πλένεται μόνο του. Στην αρχή τα χέρια και σιγά σιγά όλο του το σώμα. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει και ξέρει ότι εκείνο έχει τον απόλυτο έλεγχο του σώματός του και κανένας άλλος.

Αν κάνετε, επομένως, κάτι κι εκείνο σας πει Όχι, σταματήστε. Θα καταλάβει αμέσως ότι κάνετε πράξη αυτά τα οποία λέτε και έτσι θα ακολουθήσει πιο εύκολα το παράδειγμά σας.

Θα καταλάβει, επίσης ότι α) έχει τη δύναμη να δώσει ή να μην δώσει την άδεια του για κάτι και β) την ίδια δύναμη έχουν όλοι οι άνθρωποι – οι φίλοι του στο νηπιαγωγείο, οι συμμαθητές στο σχολείο, ακόμα κι οι συμφοιτητές, οι συνάδελφοι, οι μελλοντικές σχέσεις του και κάθε ένας που θα συναναστρέφεται μαζί του.

Γενικά, τα παιδιά πρέπει από νωρίς να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους (όποια κι αν είναι αυτά)ώστε να μπορούν και να τα διαχειριστούν, χωρίς ενοχές ή φόβο. Δώστε, επομένως, στο παιδί σας την δυνατότητα να κάνει τις δικές του επιλογές και σεβαστείτε τες.

Ενδιαφερθείτε για το τι θέλει, ακούστε το και δεχτείτε την απάντηση του. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο ήρεμο, περισσότερο συνεργάσιμο, αλλά και αυτόνομο, ανεξάρτητο και δυνατό! Θα μάθει, τέλος, να σέβεται τον κόσμο γύρο του, να νοιάζεται για τις επιθυμίες των άλλων και θα λειτουργεί με εν συναίσθηση.

Talking To Your Kids About Consent

It's never too early to talk about consent with kids.

Gepostet von Playfull am Dienstag, 24. April 2018

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Playfull, την πλατφόρμα που στηρίζει τους γονείς και τις οικογένειες, υπό την αιγίδα του Buzzfeed & NBCUniversal.

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΚρασί ή Μπύρα; Ιδού η απορία…..
Επόμενο ΆρθροΤο παστίτσιο της τεμπέλας
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ