
Λίγα είναι τα ποτά που διχάζουν τον κόσμο τόσο πολύ. Στα τραπέζια συνήθως οι οικοδεσπότες ρωτούν: «Τι θα πιείτε; Κρασί ή μπύρα;», ενώ και στις παρέες πριν παραγγείλουν συνήθως κάποιος λέει «Τι θα πιούμε; Κρασί ή μπύρα;»…
Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που πίνουν μπύρα κι αυτοί που προτιμούν κρασί.
Εσύ τι προτιμάς;
Πριν απαντήσεις σκέψου τα εξής:
1. Σε ενδιαφέρουν οι θερμίδες;
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου τα 150ml κρασί (1 ποτήρι) περιέχουν 125 kcal. Αντίθετα, ένα μεσαίο μπουκάλι μπύρας μπορεί να περιέχει έως και 300 kcal. Η μπύρα, γενικότερα, δεν συνιστάται σε περιπτώσεις δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες.
2. Τι θα σε μεθύσει γρηγορότερα;
Το κρασί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα αιθανόλης (η υπεύθυνη ουσία για τη μέθη) από την μπύρα, πράγμα που σημαίνει ότι αν πιεις 3 ποτήρια κρασί, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μεθύσεις απ’ ότι αν πιεις 3 ποτήρια μπύρα.
Πιο αναλυτικά, μία μονάδα αλκοόλ ισοδυναμεί με 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ και σε ένα ποτήρι μπύρας (250ml) περιέχεται κατά 4%, ενώ σε ένα ποτήρι κρασί (100ml) κατά 12%.
3. Ποιο θα σου δώσει το χειρότερο hangover;
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1997 στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό (British Medical Journal, BMJ), τα ποτά που οδηγούν στη χειρότερη μέθη είναι κατά σειρά το μπράντι, το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζιν και η βότκα!
Για την μπύρα ούτε λόγος…
4. Τι είναι πιο καλό για την υγεία σου;
Η διατροφική αξία της μπύρας φαίνεται να υπερτερεί έναντι του κρασιού, κι αυτό γιατί οι πρωτεΐνες, οι ίνες, η βιταμίνη Β, το φολικό οξύ και η νιασίνη που περιέχει την κάνουν πιο πολύ σαν φαγητό. Βέβαια και το κρασί (1 ποτήρι) περιέχει 187mg κάλιο καθώς και ικανοποιητικό ποσοστό σε ίνες.
5. Ποιο είναι πιο ακριβό;
Στα περισσότερα μαγαζιά στην Ελλάδα το κρασί (είτε ποτήρι είτε μπουκάλι) είναι συνήθως πιο ακριβό από την μπύρα, εκτός από ορισμένες ειδικές περιπτώσεις.
Extras υπέρ της μπύρας: ο γερμανικός φορέας υπεύθυνος για το φαγητό και τα φάρμακα (Commission E) απέδειξε ότι η μπύρα και συγκεκριμένα ο λυκίσκος, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, της υπερέντασης και των διαταραχών του ύπνου, ενώ καταπολεμά και την παχυσαρκία.
Επίσης, μία έρευνα του αμερικάνικου περιοδικού για την κλινική διατροφή έδειξε ότι ειδικά η μπύρα πλούσια σε λυκίσκο αυξάνει σε βάθος χρόνου την πυκνότητα των οστών σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (άρα τα κάνει πιο ανθεκτικά).
Από την άλλη πλευρά, η καούρα, η αφυδάτωση και το δυνατό ρέψιμό συγκαταλέγονται, εννοείται στα αρνητικά της μπύρας.
Extras υπέρ του κρασιού: το κρασί, και ειδικά οι κόκκινες ποικιλίες, έχουν υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών, ουσία γνωστή για την υψηλή αντιοξειδωτική της δράση.
Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών και προστατεύουν το σώμα μας από «οξειδωτικές» βλάβες (βλάβες που με την πάροδο του χρόνου συμβάλλουν στη γήρανση αλλά και σε πολλές χρόνιες παθήσεις).
Οι μελέτες συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη το 2013 διαπίστωσε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των ποσοστών κατάθλιψης.
Ετυμηγορία: Σε ότι αφορά τα οφέλη για την υγεία, το κρασί ίσως φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, οι λάτρεις της μπύρας μπορούν να καυχηθούν ότι το ποτό τους έχει πιο ξακουστή ιστορία (αναφορές την τοποθετούν ήδη από το 4.000πΧ στην αρχαία Αίγυπτο και Μεσοποταμία).
Στην πραγματικότητα, η τελική επιλογή αφορά περισσότερο, νομίζω, την γεύση και την όρεξή μας!!
Ό,τι και να επιλέξεις στην επόμενη έξοδό σου, καλή διασκέδαση!!