
Μερίδες: 60
Τα υλικά που θα χρειαστείς
Για την εκτέλεση:
1 κιλό βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό αμύγδαλα αναποφλοίωτα
300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών
1 κ. γ. κανέλα
1 κ. γ. γαρίφαλο
1,5 κιλό αλεύρι γ.χ.
1 κιλό ζάχαρη άχνη
3-4 βανίλιες
Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής
Β
άζω τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς, ώστε να καβουρντιστούν. Τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα θρυμματίζω στο γουδί ή στο μούλτι σε χοντρά κομμάτια.
Σε ένα μπολ χτυπώ το βούτυρο με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει. Χωριστά χτυπώ 2 κ. σ. από τη ζάχαρη με τους κρόκους, ρίχνω το μείγμα στο μπολ και προσθέτω και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπώ πολύ καλά.
Στη συνέχεια προσθέτω τα αμύγδαλα και λίγο λίγο το αλεύρι. Στο τέλος ρίχνω τη κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύω τη ζύμη με μία σπάτουλα ή με το χέρι μέχρι να μη κολλάει στα χέρια.
Φτιάχνω στρογγυλούς τους κουραμπιέδες σε μέγεθος καρυδιού και τoυς τοποθετώ σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμοι, τους βγάζω από το ταψί και τους αφήνω να κρυώσουν γιατί όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
Κοσκινίζω τη ζάχαρη άχνη με τις βανίλιες και πασπαλίζω με το κόσκινο, τους κουραμπιέδες μέχρι να καλυφθούν από τη ζάχαρη.
Tips:
1) Όσο πιο πολύ χτυπώ το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι γίνονται οι κουραμπιέδες.
2) Δεν ζυμώνω πολύ τους κουραμπιέδες γιατί γίνονται σφικτοί.