Καλοκαίρι και Πολιτισμός

Η επίσκεψη στα μουσεία μας αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα μπορεί να μην είναι στις πρώτες επιλογές σου για τον ελεύθερό σου χρόνο. Όμως,ποτέ δεν είναι αργά να δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου αλλά και στα αγαπημένα σου πρόσωπα να μοιραστείτε μια μοναδική εμπειρία.Αυτή τη πολυτέλεια και την θέληση έχουν οι τουρίστες.Πάντα έλεγα ότι το να περπατάς εκεί που πριν χιλιάδες χρόνια περπάτησαν αυτοί που δημιούργησαν το πολιτισμό μας, να μοιράζεσαι τα αντικείμενα που κάποιοι έφτιαξαν με πρώτη ύλη ό,τι υπήρχε στη φύση, ασκεί σε εμένα, τουλάχιστον,μια γοητεία και αποτελεί έναυσμα να δώ από κοντά,όσα μπορώ περισσότερα.

Για όσους αγαπούν τις περιοδικές εκθέσεις,τη μάθηση και τις αισθητικές απολαύσεις, συμβαίνει τώρα

Στην Αθήνα,στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τις 26 Μαΐου 2018 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου».

Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του πρώτου μουσείου της χώρας σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα παρουσιάζουν το ωραίο ως μια διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα:ως καλλιτεχνική έκφραση,ερωτική έμπνευση,θέση και αντίθεση,και ακόμη ως διανοητικό αγώνα,ατομικό ή συλλογικό,προς την ελευθερία και την αυτογνωσία.

Η έκθεση αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του.Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «“Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…” Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας»,όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου,και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες»,μια έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη.

Το Εθνικό Μουσείο φροντίζει και για όσους φύγουν από την πόλη.

Περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο.

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που παρουσιάζεται από τις 26 Μαΐου 2018 στους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων,σχεδιάστηκε μια μικρή ομότιτλη εκδοχή με αρχαιότητες του πρώτου Μουσείου της χώρας, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η οποία περιοδεύει σε θεματικά μουσεία του. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε από τη Σπάρτη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και,στη συνέχεια,μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αργυροτεχνίας,στα Ιωάννινα.

Την Τρίτη 26 Ιουνίου εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας,στον Πύργο της Τήνου, αποτελώντας τον τρίτο και τελευταίο σταθμό για το 2018.

Σαράντα αρχαία έργα,καταγράφουν τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να αναζητήσει το Ωραίο και να το εντάξει στην καθημερινότητά του,αποτυπώνοντάς το σε έργα τέχνης, αντικείμενα καλλωπισμού και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Στόχος της συνεργασίας ΕΑΜ και ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές να λειτουργήσουν στην ελληνική περιφέρεια ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας,δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν σημαντικά έργα,τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού,από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Διάρκεια έκθεσης:27 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου2018

Ώρες λειτουργίας:Καθημερινά,εκτός Τρίτης,10:00-18:00

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας:Πύργος,Πάνορμος Τήνου 842 01, Τ: 2283031290

Στην Αθήνα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Από τις 17 Μαΐου και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2018 παρουσιάζεται η έκθεση «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία:Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών».

Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που παρουσιάζεται στους υπέροχους χώρους της villa Ilissia επιχειρεί να αναδείξει το ρόλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλο σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ του 300 -1000 μ.Χ., μια περίοδο που κλυδωνίζεται από μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές.Μέσα από ενδιαφέροντα εκθέματα και ευρηματικές ψηφιακές εφαρμογές οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην πρώτη χιλιετία, πώς ήταν η καθημερινή τους ζωή, τι φοβόντουσαν,από τι κινδύνευαν, τι τους άρεσε,με τι ασχολούνταν και σε τι πίστευαν.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος CEMEC: Connecting Early Medieval European Collections, στο οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχουν ως εταίροι.

Στην έκθεση συμμετέχουν με δανεισμούς έργων οι παρακάτω φορείς:Allard Pierson Museum- Amsterdam, LVR-Landes Museum – Bonn, Magyar Nemzeti Múzeum – Budapest, Royal Museums for Art and History – Brussels, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Επιγραφικό Μουσείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης

Έως τις  14 Οκτωβρίου

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τον Αμερικανό καλλιτέχνη Paul Chan σε μια πολυδιάστατη έκθεση, σε επιμέλεια του Sam Thorne με τίτλο «Odysseus and the Bathers». Παρουσιάζονται νέες παραγωγές και πρόσφατα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία ο ίδιος αποκαλεί “breathers” και “bathers”. Το κάθε έργο αποτελείται από ένα υφασμάτινο «σώμα» σχεδιασμένο από τον Chan και προσαρμοσμένο σε τροποποιημένους ανεμιστήρες. Πρόκειται για κινούμενα έργα γλυπτικής τέχνης που λειτουργούν ως τρισδιάστατες κινούμενες εικόνες οι οποίες «χορογραφούνται» από τον Chan με σκοπό να δημιουργήσουν διαφορετικές μορφές κίνησης.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για τα συγκεκριμένα έργα, καθώς οφείλουν πολλά στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Τα έργα δανείζονται στοιχεία από τις αναφορές αρχαίων φιλοσόφων (Αριστοτέλης, Ηράκλειτος) για τη σχέση ανάμεσα στη ζωή (βίο), την ψυχή (anima), το πνεύμα (πνοή) και την κίνηση. Παράλληλα, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, καλλιτέχνες όπως ο Cezanne και ο Matisse υιοθέτησαν το μοτίβο του «λουόμενου-bather» για να εκφράσουν τις αντιλήψεις σχετικά με το σώμα, τη σεξουαλικότητα και το γυμνό, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και πολλά άλλα.
Τα έργα αυτά εκπληρώνουν τη δηλωμένη επιθυμία του Chan να απομακρυνθεί από τις σύγχρονες «εικόνες της οθόνης», επινοώντας νέα έργα κινούμενης εικόνας που υπερβαίνουν τη λογική του «καρέ».

Διάρκεια:  έως 14 Οκτωβρίου 2018
Ξεναγήσεις: Προκαθορισμένες οργανωμένες δωρεάν ξεναγήσεις κάθε Τετάρτη (12.00-13.00) και Πέμπτη (18.00-19.00) για το κοινό, και κάθε Σάββατο (12.00-13.00) για παιδιά δημοτικού. Δηλώσεις συμμετοχής στο neon.org.gr.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.

Έως τις 14 Οκτωβρίου

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «George Condo at Cycladic», την πρώτη μεγάλη ατομική μουσειακή έκθεση του George Condo στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 30 έργα- ζωγραφικά, γλυπτά  και σχέδια- τα οποία καλύπτουν τα τελευταία 20 χρόνια πορείας του αμερικανού καλλιτέχνη. Επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά, μια σειρά ζωγραφικών έργων και σχεδίων που δημιουργήθηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σειράς αυτοπροσωπογραφιών με τίτλο Αυτοπροσωπογραφία στο Παρίσι 1-3 (Self portrait in Paris 1-3, 2017) και Εγώ, ο Εαυτός μου και Αυτός (Me, Myself and Him, 2017).

Χωρίς να ακολουθεί την χρονολογική περιγραφή του έργου του καλλιτέχνη υπό τη μορφή ενός αναδρομικού αφιερώματος, η έκθεση εστιάζει στην ανάδειξη ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων του τα οποία επιχειρούν να εξερευνήσουν την ανθρώπινη μορφή, κεντρικό θέμα του σύγχρονου εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης,

Διάρκεια: 08/06/2018 – 14/10/2018
Ξεναγήσεις: Τετάρτη στις 11.00 (αγγλικά) / Πέμπτη στις 19.00 (ελληνικά)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από 29 Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2018 στο ΑΜΘ παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Η Αρχαιολογία & Εγώ» µία συνδιοργάνωσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση είναι συνέχεια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού  «Η δική (σ)µου Αρχαιολογία – Απεικονίζοντας το παρελθόν». Το συντονισμό του διαγωνισμού είχε το IBC (Instituto per I Beni Culturali) της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος NEARCH, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015. Ο διαγωνισμός έθεσε σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες τα παρακάτω ερωτήματα, που κλήθηκαν να απαντήσουν µε µια ζωγραφιά, µια φωτογραφία, ένα σχέδιο ή ένα βίντεο: Τι είναι η αρχαιολογία; Μια περιπέτεια; Ένας βραχνάς; Η γοητεία που ασκεί το παρελθόν, η ομορφιά των αρχαιολογικών χώρων, η πλήξη που αποπνέουν τα μουσεία; Ίσως όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα.

Ογδόντα οκτώ επιλεγμένα έργα από όσα συμμετείχαν στο διαγωνισμό αποτελούν τη συλλογή της έκθεσης, που το κοινό αντίκρισε πρώτη φορά στο Palazzo Massimo (Museo Nazionale Romano in Palazzo Massimo) στη Ρώμη το Δεκέμβριο του 2016 και φέτος θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί µία από τις πολλές δράσεις του πανευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από 14 εταίρους σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ΑΜΘ συνεχίζεται έως τις 31.12.2018 η επιτυχημένη έκθεση «ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων. Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Ο χωμάτινος, εύπλαστος και συνάμα ανθεκτικός πηλός υπήρξε το πιο αγαπητό υλικό, αυτό που επιλέχθηκε από γενιές ανθρώπων για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Εφορείες Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Πόλης Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής & Αγίου Όρους, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας-Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου)

Η έκθεση «Greek Body Overlays» με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη & καθηγητή φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης NYU Steinhard, Gerald Pryor, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του ΑΜΘ «Ιουλία Βοκοτοπούλου», θα διαρκέσει από τις 17 Ιουλίου 2018 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και θα περιλαμβάνει συνολικά 12 έργα του καλλιτέχνη.

Στη Θεσσαλονίκη στο Επταπύργιο

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 θα πραγματοποιηθούν στο Επταπύργιο τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Η έκθεση είναι μία συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις:

«Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η αναπαραστάσεις της Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής (1915-1918)»

Παραγωγή του Μουσείου στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε. Είσοδος ελεύθερη.

«Ο Αλφόνσο διδάσκει Μπρονστάιν»

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Είσοδος ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου 2018

Την Κυριακή 1 Ιουλίου, το Σάββατο 7 Ιουλίου και την Κυριακή 29 Ιουλίου στις 12:00, δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «Ο Αλφόνσο διδάσκει Μπρονστάιν» από τον καλλιτέχνη κ. Νικόλα Σφήκα.

Στις Κυκλάδες

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με μεμονωμένους καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2018 σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης που θα παρουσιαστούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου, στην Αρχαιολογική Συλλογή Σαγκρίου Νάξου και στον Πύργο Crispi (Γλέζου) Νάξου.

Από 20 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου – Αστερισμοί στο χώμα: ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Από 30 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου στον Πύργο Crispi (Γλέζου), Χώρα Νάξου – (l)imited souls:  in situ εγκατάσταση του Ιωάννη Μιχαλούδη

Από 3 Ιουλίου – 24 Σεπτεμβρίου στην Αρχαιολογική Συλλογή Σαγκρίου, Γύρουλας Νάξου, Ο Στάχυς της Δήμητρας: έκθεση γλυπτικής της Όλγας Πλαστήρα

Από 20 Ιουλίου- 30 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου – Μy sons, too young then: έκθεση και performance του HOPE

Από 28 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου – Cultural Memory: ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης

Όλες οι εκθέσεις είναι επισκέψιμες χωρίς επιπλέον αντίτιμο για τους επισκέπτες, πέραν του καθορισμένου εισιτηρίου του μουσείου.

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικά δρώμενα

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

«Οι πέτρες μιλούν»
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου 11.00 – 13.00 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, φιλοξενεί την πρωτότυπη και επιτυχημένη δράση «Οι πέτρες μιλούν». Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς, μέσω των οποίων επιχειρείται η γνωριμία των επισκεπτών της πόλης με την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Στο δροσερό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου, θα ακούγονται αποσπάσματα από εμβληματικά κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας», μελοποιημένο στα αρχαία ελληνικά, αλλά και ο περίφημος μεγάλος ομηρικός ύμνος «Εἰς Ἀφροδίτην» ως γέφυρα σύνδεσης με την περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου» η οποία παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Η δραματοποιημένη απαγγελία θα γίνεται σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά) από τις 11.00 έως τις 13.00 στο Αίθριο του Μουσείου.

Τα δρώμενα θα λάβουν χώρα στις 6, 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22 και 27, 28, 29 Ιουλίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Ερμηνεύουν σπουδαστές ηθοποιοί της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Δήλος» σε σκηνοθετική επιμέλεια της  Έφης Θεοδώρου και μουσική του Νίκου Πλάτανου

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ: 213214 4866/ -4893
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00
Email: eam@culture.gr
Ιστοσελίδα: www.namuseum.gr
Facebook: www.facebook.com/namuseum/

Στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί  «Η στέψη της Ποπαίας» (L’ incoronazione di Poppea) του Cl. Monteverdi  στο πλαίσιο του IV Φεστιβάλ Όπερας.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, με αφορμή τον εορτασμό της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στο Επταπύργιο εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων. Η εκδήλωση μνήμης θα περιλαμβάνει ομιλίες και μουσική.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τις καλοκαιρινές διακοπές προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες του να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι, φτιάχνοντας το δικό τους έργο τέχνης, εμπνευσμένο από τα εκθέματα του Μουσείου.

Κάθε Τετάρτη, από τις 20 Ιουνίου έως τις 18 Ιουλίου, πραγματοποιούνται οι παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

–Στις 20 και 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με λένε Φρασίκλεια», συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήρι, για παιδιά από τεσσάρων έως έξι ετών μαζί με έναν συνοδό.

–Στις  4 και 11 Ιουλίου πραγματοποιείται για παιδιά από επτά έως εννέα ετών και στις 18 Ιουλίου για παιδιά από δέκα έως δώδεκα ετών το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ποτήρι, ποτηράκι μου… σε βρίσκω στο Μουσείο», συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήρι.

Τα παιδιά θα μάθουν για τα αγγεία του ποτού των αρχαίων και με την καθοδήγηση αρχαιολόγου του Μουσείου θα αναζητήσουν τα σχετικά εκθέματα στη Συλλογή Αγγείων. Θα συλλέξουν πληροφορίες για αυτά και θα αγγίξουν αντίγραφα αρχαίων αγγείων. Επίσης, θα συμμετάσχουν σε εικαστικό εργαστήρι με την καθοδήγηση της ζωγράφου του Μουσείου, δημιουργώντας το δικό τους χάρτινο αγγείο, εμπνευσμένο από τα εκθέματα που ανακάλυψαν.

Ώρα διεξαγωγής: 11:00-12:30. Θα συμμετάσχουν 25 παιδιά ανά πρόγραμμα.

Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις παρέχονται δωρεάν για τα παιδιά, με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος λόγω του εικαστικού εργαστηρίου.

Έναρξη δηλώσεων στις 13 Ιουνίου 2017.

Τηλ. επικοινωνίας: 213 214 4856, -4858, -4866, -4893.

Αλλά και το Μουσείο της Ακρόπολης δεν ξεχνά τους μικρούς του φίλους.

«Καλοκαίρι παρέα με τα ζώα του Μουσείου Ακρόπολης!»

Από την Τρίτη 26 Ιουνίου έως την Πέμπτη 19 Ιουλίου, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να περιηγηθούν, με τη βοήθεια των αρχαιολόγων-φροντιστών, στις αίθουσες των κλιτύων της Ακρόπολης και της αρχαϊκής συλλογής του Μουσείου.

Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, θα ανακαλύψουν τη στενή σχέση ανθρώπων και ζώων στην αρχαιότητα. Το οικογενειακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αποτύπωση των δικών τους δημιουργιών σε καμβά και πηλό.

Κάθε Τρίτη στις 11πμ (ημερομηνίες: 26/6, 3/7, 10/7, 17/7) για παιδιά 4-6 ετών

Κάθε Πέμπτη στις 11πμ (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7) για παιδιά 4-6 ετών

Ημέρες και ώρες: Κάθε Τετάρτη στις 11πμ (ημερομηνίες: 27/6, 4/7, 11/7, 18/7) για παιδιά 7-12 ετών

Κάθε Πέμπτη στη 1μμ (ημερομηνίες: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7) για παιδιά 7-12 ετών

Διάρκεια: 60 λεπτά

«Summer Camp 2018» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Το καλοκαίρι που φτιάξαμε τον κόσμο»

Πέντε πενθήμερα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (25-29/06, 02-06/07, 09-13/07, 16-20/07, 23-27/07) κάνουν το καλοκαίρι στην Αθήνα συναρπαστικό για τους μικρούς φίλους του ΜΚΤ!

Διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, σε μία εβδομάδα στο Μουσείο γεμάτη παιχνίδι, χαρά και δημιουργία! Στο φετινό Summer Camp τα παιδιά δημιουργούν τον δικό τους κόσμο ξεκινώντας από την αρχή. Ακολουθούν τα χνάρια της απαρχής του κόσμου από το τίποτα και το χάος στη Μεγάλη Μητέρα. Και από εκεί στην ορμή της ζωής, τον Έρωτα, στη δημιουργία των ανθρώπων και στην αναζήτηση Θεών και Δαιμόνων. Και τέλος, στη σπείρα, για να κλείσει αυτός ο κύκλος και ν’ ανοίξει κάποιος άλλος, στην αέναη κίνηση της ζωής. Τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους σύμπαν με ιστορίες, χρώματα, υλικά, κίνηση, φαντασία και παιχνίδια. Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κατασκευές, όλα παίρνουν μέρος στο παιχνίδι της δημιουργίας!

5 Κύκλοι Συναντήσεων: 25-29/06, 02-06/07, 09-13/07, 16-20/07, 23-27/07
Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 13:00 (με διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα)
Ηλικίες: 5 – 9 ετών
Συμμετοχή: €80 // €65 αδέρφια στο ίδιο εργαστήριο / Φίλοι ΜΚΤ

Πληροφορίες – Κρατήσεις Θέσεων: Τ. 210-7294220

 

 

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΦαρμακείο σπιτιού. Τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Επόμενο ΆρθροΓυαλιά ηλίου. Τι πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις γυαλιά ηλίου;
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ