Μαμά! Θα τρόμαζες αν ήξερες πόσο πολύ σε αγαπώ…

Δεν ξέρω πραγματικά αν υπάρχει κάτι ή κάποιος που να πληροί τις προϋποθέσεις του ιδανικού και του τέλειου στον πλανήτη.

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και μετά από το άρθρο που μου είχε στείλει η αγαπημένη blogger Άλκηστη από το http://littlehopeflags.com/ για τις ιδιότητες της καλής μαμάς, άδραξα την ευκαιρία και μπήκα στο πειρασμό να κάνω μια ανασκόπηση και να αναρωτηθώ τι σημαίνει για μένα ιδανική μητέρα, ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η σχέση μητέρας παιδιού αλλά και αν εγώ ως μητέρα έχω αυτές τις ιδιότητες.

Πολλές φορές βλέπω στον εαυτό μου και στις αντιδράσεις μου τη μητέρα μου. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει και με εσένα.

Το σίγουρο είναι ότι είναι η μητέρα και ο πατέρας αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ύπαρξης σου. Η μητέρα όπως και ο πατέρας λόγω δουλειάς λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και κατά συνέπεια, από τα παιδιά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν κυρίως με γιαγιάδες και παππούδες στη καλύτερη περίπτωση και με νταντάδες στη χειρότερη.

Παρόλα αυτά όμως η ουσιαστική παρουσία των γονιών δίπλα στα παιδιά είναι σημαντική.

Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι! Είναι η πιο δύσκολη δουλειά 24 ώρες το 24ωρο.
Ειδικά ή παρουσία της μητέρας στη ζωή ενός ανθρώπου είναι καθοριστική χωρίς να μειώνεται και ο ρόλος του πατέρα. Το απόφθεγμα << Επειδή ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, γι’ αυτό έφτιαξε τη μητέρα >> αποτελεί τη πεμπτουσία της ύπαρξής της.

ΙΔΑΝΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ
• Βρίσκεται δίπλα σου με τη παρουσία της ή όχι σε κάθε σου βήμα. Με αυτήν έκανες τα πρώτα σου βήματα, έμαθες τις πρώτες σου λέξεις, έμαθες να διακρίνεις το σωστό από το λάθος, έγινες καλύτερος άνθρωπος.
• Η αγκαλιά της είναι το καλύτερο φάρμακο. Όταν έπεφτες και χτυπούσες με ένα της φιλί και μια αγκαλιά όλα περνούσαν, όταν αρρώσταινες ξαγρυπνούσε στο προσκεφάλι σου και χάιδευε το κεφάλι σου.
• Η συμβουλή της σοφή. Είχες πρόβλημα; Πάντα ως δια μαγείας θα σου είχε τη λύση.
• Η στήριξή της πολύτιμη. Σε υποστηρίζει σε ότι κάνεις.
• Άριστη ψυχολόγος. Πόσες φορές με ένα της βλέμμα μπορούσε να σε σκανάρει και να καταλάβει τι έχεις.
• Σκέφτεται πριν από σένα για σένα. Έχοντας ζήσει πολλά περισσότερα από εσένα σε προειδοποιούσε και σε προετοίμαζε για τα χειρότερα.
• Η παρουσία της σχεδόν πάντα διακριτική. Έτσι μάθαινες να στηρίζεσαι στα δικά σου πόδια χωρίς δεκανίκια και να φουσκώνεις από αυτοπεποίθηση.
• Γνωρίζει τι αρέσει στα παιδιά της. Ξέρει τι σου αρέσει, τι προτιμάς και στο προσφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη.
• Διαβάζει και ενημερώνεται. Δεν είναι σε θέση να έχει όλες τις απαντήσεις. Όμως βρίσκεται εδώ και προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί.
• Παραδέχεται τα λάθη της. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος ούτε καν η μητέρα. Όμως το να παλεύει να μη κάνει τα λάθη της δικής της μαμάς της προδίδει μεγαλύτερη αξία.
• Νοιώθει ενοχές. Ενοχές γιατί δεν βρίσκεται λόγω δουλειάς κοντά στα παιδιά της, ενοχές γιατί για κάθε στραβοπάτημα του παιδιού πιστεύει ότι φταίει εκείνη γιατί κάτι μονίμως δεν κάνει καλά.

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ-ΤΟΞΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ
• Βάζει τη δική της ζωή πάνω από τα παιδιά της. Απορώ μερικές φορές γιατί αυτές οι γυναίκες γίνονται μητέρες. Οι προτεραιότητές της δεν είναι το παιδί της αλλά ο εγωκεντρικός εαυτός της.
• Κριτικάρει και αποδοκιμάζει τα παιδιά της. Πολλές φορές για ό,τι κάνουν τα παιδιά έχει ένα σχόλιο που σίγουρα δεν είναι θετικό.
• Λάμπει δια της απουσίας της. Μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι, μπορεί τα παιδιά να είναι κοντά της μα εκείνη δεν τα ακούει, δεν πηγαίνει στις σχολικές παραστάσεις και στις παρελάσεις. Όταν τη χρειάζεσαι δεν βρίσκεται δίπλα σου.
• Μητέρα δεν είναι αυτή που απλά γεννάει ένα παιδί. Το ότι το είχε 9 μήνες στη κοιλιά της δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και καλή μητέρα. Δυστυχώς, αρκετές είναι οι φορές που η γέννηση του παιδιού της δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή της και το δείχνει.
• Η μητέρα που βοηθά τα ενήλικα παιδιά της με τέτοιο τρόπο ώστε να νοιώθουν υποχρεωμένα απέναντί της.
• Διεκδικεί χρόνο από τη ζωή σου. Με ένα τηλέφωνό της, μια προσποιητή αδιαθεσία και εντελώς χειριστικά τρέχεις γιατί ανησυχείς.
• Είναι ανταγωνιστική. Αν είναι δυνατόν, η μητέρα σου σε ανταγωνίζεται για χίλιους δύο λόγους, γιατί εκείνη πάντα ξέρει, γιατί εκείνη τα κάνει όλα καλύτερα, γιατί σε ζηλεύει, γιατί δεν θέλει τον η την οποιοδήποτε να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της, γιατί…
• Συναισθήματα σε λανθάνουσα κατάσταση. Δεν μπορεί να μοιραστεί τη χαρά σου ή την στεναχώρια σου σε διάφορες φάσεις της ζωής σου, της είναι αδύνατον να χαρεί με τη χαρά σου!
• Αυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο. Καταφέρνει με διάφορους χειρισμούς να περνά μονίμως το δικό της.
• Διεκπεραιωτική και όχι ουσιαστική. Μπορεί τα ρούχα σου να είναι πλυμένα και σιδερωμένα, μπορεί να έχεις το φαγητό σου μα κάτι λείπει: η ουσιαστική επαφή, η αγκαλιά, το χάδι.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πίσω από ένα ψυχικά διαταραγμένο παιδί ή ενήλικας κρύβεται μια ανεπαρκής και τοξική μητέρα και όχι μόνο…

Ελπίζω το μεγαλύτερο ποσοστό των μαμάδων να ανήκει στη κατηγορία των ιδανικών μαμάδων και όχι των τοξικών και ανύπαρκτων.

Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως, ακόμη και αν η μαμά σου δεν σου έδωσε αυτά που περίμενες ή που δικαιούσαι αλλά ακόμη και αν σου έδωσε όλο το κόσμο μέσα σε μια αγκαλιά και ένα τρυφερό χάδι, αν βρισκόταν πάντα εκεί, δίπλα σου, στο χέρι σου είναι να γίνεις η μαμά, η μητέρα που εσύ επιθυμείς.

Τελικά όμως, όπως είχε πει και η αδελφή μου: << μαμά θα τρόμαζες αν ήξερες πόσο πολύ σε αγαπώ!>>

Αφιερωμένο στην αδελφή μου που έφυγε τόσο γρήγορα…

Προηγούμενο ΆρθροTips για τα πιο αφράτα κουλουράκια και τα πιο μαστιχωτά τσουρέκια
Επόμενο ΆρθροΟι εξετάσεις των παιδιών αλλά και των γονιών πλησιάζουν!
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ