
Το myworldisyou.gr έχει συγκεντρώσει Tips για την ομαλή προσαρμογή γονιών και παιδιών στη νέα σχολική χρονιά.
Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά-to know as better
Αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με το παιδί με κύριο θέμα τη νέα σχολική χρονιά, τις αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα, τους στόχους του παιδιού αλλά και για τις ανησυχίες του, τα άγχη του και τους φόβους του. Ειδικά αν από το δημοτικό πηγαίνει στο Γυμνάσιο ή από το Γυμνάσιο στο Λύκειο αλλά και αν πηγαίνει σε ένα καινούργιο περιβάλλον. H επικοινωνία και η συζήτηση με το παιδί σε χαλαρούς τόνους θα του δώσει τη πάσα που χρειάζεται για να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του. Ακόμη και η επιλογή των δραστηριοτήτων του παιδιού είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα συζήτησης, δέσμευσης και ανάληψης ευθύνης ειδικά από τα μεγαλύτερα παιδιά. Προσπάθησε να μη γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο του με δραστηριότητες. Ακόμη και το basket ή η ρυθμική μπορεί για σένα να είναι απαραίτητα αλλά για το παιδί να μην είναι. Οπότε μια εποικοδομητική συζήτηση εφ όλης της ύλης για το τι θέλει το παιδί πάντα με τη σύμφωνη γνώμη σου σε ήρεμους τόνους θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι εσύ ως γονιός θα βρίσκεσαι δίπλα του σε ότι και αν χρειαστεί.
Και τώρα ύπνος
Τη τελευταία εβδομάδα πριν ξεκινήσει το σχολείο καλό θα ήταν το παιδί να πηγαίνει για ύπνο πιο νωρίς, ώστε να συνηθίσει το νέο ωράριο. Είναι κατανοητό ότι θα είναι δύσκολο να απαρνηθεί τη τηλεόραση, την καθημερινή έξοδο και τα social media που μέχρι τώρα το κρατούσαν ξύπνιο με την ευλογία του μπαμπά ή και της μαμάς. Αν το παιδί δει το νέο πρόγραμμα ύπνου ως τιμωρία θα αντιδράσει και δεν θα συνεργαστεί. Ο μαθητής πρέπει να κοιμάται περίπου 9 ώρες για να είναι ήρεμος και ξεκούραστος. Εναλλακτικά, μπορείς να το ξυπνάς λίγο νωρίτερα κάθε τόσο ώστε να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Προσπάθησε να μάθεις το παιδί, αν και τα περισσότερα παιδιά είναι δυστυχώς της τελευταίας στιγμής, να ετοιμάζει τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ ώστε να μην αγχώεται το πρωί και εννοείται να αποφεύγονται οι καβγάδες του στυλ ‘’αυτό δεν το φοράω’’ ‘’δεν θα βάλω ότι θέλεις εσύ’’ ή τέλος ‘’γιατί δεν έχεις σιδερώσει το αγαπημένο μου τζιν’’
Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.
Το παιδί, για όλο το διάστημα των διακοπών, είχε διαγράψει από το σκληρό του δίσκο κάθε τι σχετικό με μαθήματα. Όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και για να τα θυμηθεί θα πρέπει να κάνει κάποιες επαναλήψεις. Δύσκολο; Ευσεβής πόθος; Προτίμησε να αγοράσεις εκπαιδευτικό υλικό που είναι οικείο στο παιδί π.χ. υπάρχει υλικό που είναι για Η/Υ ή και tablet.
Το δωμάτιό του, το βασίλειό του.
Αν το παιδί δεν έχει ξεκαθαρίσει τα βιβλία που θα χρειαστεί φέτος, τότε ήρθε η ώρα. Μπορεί να πελαγώσει με τόσα βιβλία και χαρτιά που υπάρχουν στα ράφια, για αυτό να είσαι standby. Εσύ από την άλλη, προσπάθησε το γραφείο να μην έχει επάνω πολλά πράγματα γιατί σίγουρα θα του αποσπούν τη προσοχή και φυσικά να είναι ο χώρος φωτεινός.
Μολύβια, γόμες, τετράδια, σχολική τσάντα
Κάποια από τα υλικά που θα χρειαστεί το παιδί είναι στανταράκια, οπότε πριν ξεκινήσουν τα σχολεία όπου όλοι θα τρέχουν, μη ξεχάσεις να τα προμηθευτείς μαζί με το παιδί. Είναι πολύ ευχάριστο να αγοράζεις μολύβια, γόμες, τετράδια, κασετίνες, στυλούς. Προσωπικά θεωρώ δικαιολογία όταν πάω μαζί με τις κόρες μου να αγοράσουν σχολικά είδη. Τρελλαίνομαι! Ολα τα σχολικά μου αρέσουν! Όλο και κάποιο τετράδιο θα αγοράσω για μένα όλο και κάποιο περίεργο μολύβι! Η επιλογή προσπάθησε… να είναι δική του (ίσως να εκφράσεις την άποψη σου) γεγονός που θα το βοηθήσει να γίνει υπεύθυνο και θα του είναι ευχάριστο να χρησιμοποιεί πράγματα που του αρέσουν. Μη ξεχάσεις να τσεκάρεις τη γραφική ύλη που έχει ακόμη στα συρτάρια του ώστε απλά να συμπληρώσεις αυτά που λείπουν. Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της νέας σχολικής τσάντας.
Βοηθήματα, λυσάρια στο προσκήνιο.
Διάφοροι εκδοτικοί οίκοι παρέχουν και στο πιο δύσκολο μαθητή αλλά και γονιό (…) πολύ καλά βοηθήματα με ασκήσεις και θεωρία όλα γραμμένα πολύ αναλυτικά. Μαζί με το παιδί επέλεξε τα βοηθήματα εκείνα που αρέσουν και φυσικά κατανοεί καλύτερα το παιδί.
Ρούχα, παπούτσια
Τα ρούχα και τα παπούτσια αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για αυτό φύλαξε για το μικρότερο παιδί τα ρούχα σε καλή κατάσταση, για παπούτσια δύσκολο να κρατήσεις αφού συνήθως μπορεί να αγοράσεις και δεύτερο ζευγάρι στην ίδια χρονιά. Βοήθησέ το να οργανώσει τη ντουλάπα του γιατί συνήθως τα ρούχα είναι μπάλα, ώστε να τα βρίσκει εύκολα. Κατέγραψε τι θα χρειαστεί το παιδί που δεν το έχει και βγες στα μαγαζιά. Εννοείται όχι σε περίοδο αιχμής. Για το σχολείο προτίμησε άνετα ρούχα χωρίς πολλά κουμπώματα κυρίως φόρμες και κολάν σε χρώματα που σηκώνουν τη βρωμιά. Τα αθλητικά παπούτσια φρόντισε να μην έχουν κορδόνια ειδικά αν πρόκειται για μικρά παιδιά.
Παιδίατρος, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, οδοντίατρος-ορθοδοντικός
Αυτές τις ημέρες και πριν αρχίσουν τα σχολεία, καλό θα ήταν να κλείσεις ραντεβού με το γιατρό. Αν το παιδί πηγαίνει σε κάποια δραστηριότητα σίγουρα θα χρειαστεί βεβαίωση από τον ιατρό για τη συμμετοχή του. Μη ξεχνάς ότι αν το παιδί πηγαίνει στη Α’,Γ’, Ε’ τάξη του Δημοτικού ή Α’ τάξη Γυμνασίου ή Α’ Λυκείου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σίγουρα θα χρειαστείς ιατρική βεβαίωση.Τέλος, ένας έλεγχος από τον οφθαλμίατρο και τον ορθοδοντικό ή οδοντίατρο θα συμπληρώσει το ετήσιο ιατρικό ιστορικό του παιδιού.
Μετά το σχολείο
Αν και εσύ και ο σύζυγός σου εργάζεστε, πράγμα σύνηθες, θα πρέπει να προνοήσεις για το ποιος θα κρατάει το παιδί μετά το σχολείο. Υπάρχει γιαγιά και παππούς; Συνήθως αυτοί επιστρατεύονται ή διαφορετικά θα πρέπει να βρεις ένα άτομο που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι άτομο της εμπιστοσύνης σου ή έχεις πάρει συστάσεις.
Θέλει τρόπο δεν θέλει κόπο
Αν το παιδί πάει πρώτη φορά σχολείο ή από το Δημοτικό πηγαίνει στο Γυμνάσιο, θα πρέπει να μάθει να οργανώνει το γράψιμο και το διάβασμα με τέτοιο τρόπο ώστε να του μένει και ελεύθερος χρόνος, όπου απλά δεν θα κάνει τίποτε. Πρέπει να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται το χρόνο μετά το σχολείο ώστε να μην αγχώνεται. Η ρουτίνα για το παιδί είναι σημαντική γιατί του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Εσύ ως γονιός μπορείς να του κάνεις προτάσεις, αφού συζητήσεις με το παιδί πως θέλει να οργανώσει τη μελέτη του. Πολλά παιδιά ξεκινούν το διάβασμα πρώτα και μετά το γράψιμο, άλλα από τα δυσκολότερα μαθήματα κοκ. Προσοχή μη μπεις στο τρυπάκι και λύνεις εσύ τις ασκήσεις για το παιδί ή το διαβάζεις εσύ. Δείξε του το τρόπο και εμπιστεύσου το. Εναλλακτικά, όσο εσύ κάνεις τις δουλειές σου, ας είναι κοντά σου και ας κάνει τα μαθήματά του. Αρκεί να ξέρει ότι είσαι εκεί όταν σε χρειαστεί. Και δεν αργήσει αυτή η ώρα!
Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό.
Το παιδί δεν πρέπει να φεύγει νηστικό για το σχολείο. Προετοίμασε το πριν σηκωθεί ή αν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία προσπάθησε να το πείσεις να σηκώνεται λίγο νωρίτερα, αν και δύσκολο, για να τρώει το πρώτο γεύμα της ημέρας. Για δεκατιανό, ένα κομμάτι κέικ, ένα τοστ ή φρούτα είναι λύση.Το μεσημεριανό στο σπίτι ή στη φύλαξη πρέπει να είναι πλήρες για να του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει τις υποχρεώσεις της υπόλοιπης ημέρας. Τα σχολικά κυλικεία προσφέρουν στα παιδιά αρκετές φορές και προϊόντα που τους αρέσουν αλλά δεν είναι και τόσο υγιεινά. Για αυτό καλύτερα να υπάρχει προγραμματισμός και φαγητό από το σπίτι.
- Θυμήσου και σκέψου πριν μιλήσεις στο παιδί
Το παιδί δεν θα γίνει αυτό που θα ήθελες να γίνεις εσύ αλλά δεν τα κατάφερες.
Να έχεις λογικές απαιτήσεις από το παιδί.
Όλα τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ικανότητες. - Τι έκανες εσύ όταν ήσουν παιδί;
Είναι παιδί ακόμα και ας πηγαίνει στο Γυμνάσιο.
Άφησε το να ανθίσει και μη κάνεις εσύ ότι δεν μπορεί το παιδί.
Επιβάλλεται να έχει το παιδί ελεύθερο χρόνο για να μη κάνει τίποτε ή για να επικοινωνεί στα social media.
Δεν έχεις το αλάθητο του πάπα. Κάνεις και εσύ λάθη και πρέπει να ζητάς συγνώμη.
Τέλος μη ξεχνάς ότι γονιός δεν γεννιέσαι αλλά εκπαιδεύεσαι
Αν υπάρχει κάποιο tip που εσύ εφαρμόζεις και δεν το έχω αναφέρει, μη διστάσεις να το προσθέσεις στα σχόλια. Θα βοηθήσεις. Περιμένω τις απόψεις σου…
Καλή σχολική χρονιά σε όλους!