Διάβασμα. Μελέτη. Tips και προτάσεις για γονείς

Πόσες φορές από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς έχεις ρωτήσει το παιδί σου αν διάβασε, αν τελείωσε τα μαθήματά του; Πόσες φορές δεν έχεις απογοητευτεί που δεν σε ακούει και σου έχει πάρει τον αέρα; Πόσες φορές έχετε τσακωθεί γιατί αδιαφορεί και έχει φτάσει βράδυ και δεν έχει τελειώσει τα μαθήματά του ;Πόσες φορές δεν συγκεντρώνεται; Αν στις παραπάνω ερωτήσεις η απάντηση είναι <<πολλές φορές>> τότε ίσως μπορεί να βοηθήσουν τα παρακάτω:

 

Τα σχολεία ξεκίνησαν, μετ’ εμποδίων βέβαια λόγω κορωνοιού, οι μαθητές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες διαδικασίες προστασίας όχι μόνο του εαυτού τους αλλά και των υπολοίπων και η σχολική ρουτίνα για παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς μόλις άρχισε!

Ξεκινούν , λοιπόν, παράλληλα με το σχολείο οι απογευματινές δραστηριότητες, οι ξένες γλώσσες και φυσικά το διάβασμα.

Το διάβασμα για πολλούς γονείς αποτελεί το κόκκινο πανί στις σχέσεις γονιών με παιδιά .

Όμως αυτό που πρέπει να θυμάσαι καθημερινά είναι…

• Σχολείο πηγαίνουν τα παιδιά και όχι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες. Δεν λες ποτέ πηγαίνουμε σχολείο η στη α’ τάξη η στ ε’ τάξη για παράδειγμα. Το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι το σχολείο δεν είναι μόνο δική του ευθύνη αλλά και της μαμάς και του μπαμπά
• Η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι η δασκάλα η ο δάσκαλος
• Προσπάθησε να αποβάλλεις το άγχος σου για τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να αγαπήσει όσο μπορεί τη μάθηση.
• Να το ενθαρρύνεις, να δείχνεις ενθουσιασμό και να το επιβραβεύεις ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ακόμη και αν τα γράμματά του δεν είναι τέλεια, ακόμη και αν δεν έμαθε άψογα το μάθημα αλλά μη ξεχνάς ότι τουλάχιστον προσπάθησε.
• Δείξε του εμπιστοσύνη. Να του τονίζεις σε κάθε του βήμα ότι το εμπιστεύεσαι. Ετσι θα πιστέψει και το παιδί στον εαυτό του και φυσικά θα ανέβει και η αυτοεκτίμησή του. Θα πατήσει γερά στα πόδια του .
• Το παιδί πρέπει σταδιακά να συνειδητοποιήσει ότι το σχολείο και ό,τι το περιβάλλει είναι δική του υποχρέωση, όπως υποχρέωσή του είναι και το παιχνίδι.
• Τα παιδιά χρειάζονται ρουτίνα και πρόγραμμα στη καθημερινότητά τους. Για αυτό πρότεινε του ένα πρόγραμμα οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου αμέσως μετά την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι.
• Φρόντισε να μελετά, σε ένα συγκεκριμένο χώρο, μακριά από ερεθίσματα που μπορεί να του αποσπάσουν τη προσοχή.

• Μη ξεχνάς ότι η μελέτη για πολλές ώρες δεν είναι αποδοτική. Φρόντισε να κάνει συχνά και σύντομα διαλείμματα ανάλογα με την ηλικία του και τις ανάγκες του.
• Προσπάθησε να είσαι διακριτικά δίπλα του, όχι πάνω από το κεφάλι του. Το παιδί ειδικά αν βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού πρέπει να μάθει ότι η μαμά του και ο μπαμπάς του βρίσκονται δίπλα του να το βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί και όχι να δώσουν εκείνοι τη λύση. Είναι εκεί για να το βοηθήσουν να βρει τη λύση μόνο του μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.
• Μη διορθώνεις τα λάθη του παιδιού. Τα παιδιά θα μάθουν από τα λάθη τους. Εντόπισε τα λάθη, και άφησε το παιδί να τα βρει μόνο του,  διαφορετικά ας πάει σχολείο με τα δικά του λάθη.
• Δεν το δωροδοκείς ιδιαίτερα με υλικά πράγματα, για να του δώσεις κίνητρο να διαβάσει και να γράψει τα μαθήματά του. Ένα κίνητρο θα μπορούσε να είναι να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι.
• Αν δεν διαβάσει ή γράψει, λένε οι ειδικοί, ας πάει αδιάβαστο γιατί έτσι μόνο θα αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και τις συνέπειες που θα έχουν. Μη ξεχάσεις, όμως, να ενημερώσεις τη δασκάλα.
• Πολλοί γονείς φοβούνται ότι ο εκπαιδευτικός βλέποντας το παιδί τους αδιάβαστο θα τους κακοχαρακτηρίσει και θα θεωρήσει ότι δεν ενδιαφέρονται για το παιδί τους. Καταλήγουν, λοιπόν, να κάνουν εκείνοι τις εργασίες του παιδιού.Προσπάθησε να επεμπλακείς από αυτό το σύνδρομο!
• Μη ξεχνάς, ειδικά αν το παιδί βρίσκεται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, να έχεις συχνή επικοινωνία με τη δασκάλα ώστε να υπάρχει μια καλή συνεργασία και κοινή πορεία τόσο στην αποδοτικότητα του παιδιού στα σχολείο όσο και στην οργάνωση και τρόπο μελέτης.
• Το χειρότερο, για μένα βέβαια ,είναι να έχει μάθει το παιδί και δυστυχώς σε αυτό φταίμε εμείς ως γονείς αρκετές φορές ότι διάβασμα σημαίνει φωνές, καυγάδες και εντάσεις.

Σύμφωνα με τη Κα Κική Τζωρτζακάκη, σύμβουλο γονέων και συγγραφέα, για να είναι σε θέση το παιδί να διατηρήσει την συναισθηματική επικοινωνία με τους γονείς του θα πρέπει εμείς οι γονείς να προστατεύσουμε το γονεικό μας ρόλο. Να μην τον αλλοιώσουμε με το ρόλο του γονέα-ελεγκτή και το ρόλο του γονέα-απογευματινού δασκάλου.

Από την άλλη πάλι, πολλοί γονείς λόγω εργασίας αλλά και τυχόν αδυναμίας δεν μπορούν να αφιερώσουν χρόνο στην μελέτη των παιδιών τους με αποτέλεσμα να επιλέγουν να κάνουν στα παιδιά ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, να πηγαίνουν σε κέντρα μελέτης ή σε φροντιστήρια.

 

Οι γονείς με τα ιδιαίτερα ή τη μελέτη αποφεύγουν τη τριβή και τις διαμάχες για το διάβασμα. Ο χρόνος που μένει για τους γονείς και τα παιδιά είναι ποιοτικός γιατί θα ασχοληθούν με πράγματα που τους αρέσουν και με αυτό το τρόπο έρχονται ακόμη πιο κοντά.

Υπάρχουν γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται από το Δημοτικό να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ή να πηγαίνουν σε κέντρα μελέτης. Όμως τα τελευταία χρόνια το συναντάμε πολύ συχνά, ίσως γιατί οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά ή γιατί οι απαιτήσεις των μαθημάτων είναι μεγαλύτερες.

 

Το myworldisyou,gr ζήτησε από τη Κα Δέσποινα Πασσάδη, Δασκάλα με πολύ μεγάλη εμπειρία, να μας πεί την άποψή της για το διάβασμα των παιδιών.
<<Τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου, είναι προτιμότερο να μελετούν στο σπίτι με την επίβλεψη–καθοδήγηση του γονέα η κάποιου εκπαιδευτικού καθώς:
• Ο χρόνος μελέτης προσαρμόζεται στις ανάγκες και το πρόγραμμα του παιδιού
• Ο χώρος μελέτης είναι οικείος
• Αναπτύσσονται εξατομικευμένες στρατηγικές στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του μαθητή
• Καλλιεργούνται δεξιότητες οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου του παιδιού
• Η δυαδική συναισθηματική επαφή με τον εκπαιδευτή συντελεί στην ωριμότητα του μαθητή.

Πιθανό μειονέκτημα της μελέτης στο σπίτι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ψευδής εικόνα των δυνατοτήτων του παιδιού σε σχέση με την ομάδα των συνομηλίκων του στο φροντιστήριο>>

 

Το myworldisyou.gr ζήτησε και από τη Κα Δαρβίρα Βίκυ, Διευθύντρια του Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης <<ΔΑΡΒΙΡΑ>> στο Πάτημα Χαλανδρίου να μας λύσει κάποιες απορίες για τη ΜΕΛΕΤΗ:
<< Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολύ συχνά να δημιουργούνται κέντρα μελέτης και παράλληλα τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης να παρέχουν στα παιδιά ένα νέο <<προϊόν>> Το όνομα αυτού ΜΕΛΕΤΗ και απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.
Τι είναι όμως η ΜΕΛΕΤΗ; Πως ακριβώς γίνεται; Σε τι διαφέρει από τα κλασσικά τμήματα Φροντιστηρίου; Αυτά είναι λίγα από τα ερωτήματα που θέτουν οι γονείς όταν απευθύνονται σε κάποιο κέντρο μελέτης.
Στόχος μου να απαντήσω σε όλες τις πιθανές απορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Μελέτη :
• Η καθημερινή 2ωρη (συνήθως) παραμονή του παιδιού στο φροντιστήριο –κέντρο μελέτης μετά το σχολείο.
• Τα τμήματα μελέτης χωρίζονται σε Δημοτικού και Γυμνασίου και όχι απαραίτητα ανά τάξη
• Ο καθηγητής-δάσκαλος ενημερώνεται από το κάθε παιδί ξεχωριστά για τα μαθήματα που έχει να προετοιμάσει για την επόμενη ημέρα.
• Στη συνέχεια ο καθηγητής-δάσκαλος αρχίζει να καθοδηγεί κάθε παιδί στο διάβασμά του παρέχοντας ουσιαστικά <<παράλληλα ιδιαίτερα>> σε μία αίθουσα.
• Υπάρχουν κέντρα μελέτης που δέχονται μεγάλο αριθμό μαθητών σε κάθε τμήμα και άλλα που δέχονται περιορισμένο αριθμό .
• Στο Γυμνάσιο, η έμφαση δίνεται στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται γραπτώς στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ωστόσο τα παιδιά μελετούν και τα υπόλοιπα μαθήματα.
• Οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους επιστρέφουν σπίτι προετοιμασμένα και ελεγμένα στις εργασίες της επόμενης ημέρας.
• Οι μαθητές στο κέντρο μελέτης διδάσκονται τεχνικές διαβάσματος αλλά και διαχείρισης του χρόνου.
• Με το πέρασμα του χρόνου, το παιδί αποκτά την ατομική ευθύνη των υποχρεώσεών του.

Τέλος, για να πετύχει η διαδικασία της μελέτης τα βέλτιστα αποτελέσματα στη πρόοδο του μαθητή, θα πρέπει μαθητές και καθηγητές-δάσκαλοι να συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθείται η αυτενέργεια του παιδιού.>>

 

Ο Πάνος, άριστος μαθητής, τελειόφοιτος μεταπτυχιακού, καταθέτει τη δική του άποψη για το διάβασμα και τη μελέτη.
<<Κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, με δικό του τρόπο σκέψης και επομένως χρήζει διαφορετική προσέγγιση.
Οι γονείς, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα πρέπει να δείξουν στο παιδί πως να οργανώνει το χρόνο του και ανάλογα με τις δυνατότητες του παιδιού, το τρόπο που θα μελετά τα μαθήματά του.
Στη συνέχεια, οι γονείς θα πρέπει να οριοθετούν ένα χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο το παιδί θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις. Ανάλογα με τη τάξη στην οποία πηγαίνει θα πρέπει να έχει το παιδί 1,5 ώρα για παράδειγμα να τελειώσει τα μαθήματά του. Αν δεν έχει τελειώσει σε αυτό το διάστημα, τα βιβλία κλείνουν και σταματά ό,τι έχει σχέση με το σχολείο.
Μην υπερφορτώνετε τα παιδιά με δραστηριότητες. Τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπικό χρόνο ειδικά στις μικρότερες τάξεις.
Δεν πρέπει το διάβασμα να σχετίζεται με καβγάδες και φωνές. Ωστόσο πρέπει το παιδί να μάθει ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.>>

Ελπίζω με τα παραπάνω να καθάρισε λίγο το τοπίο σχετικά με το διάβασμα.

Περιμένω την άποψή σου και τις προτάσεις σου σχετικά για τις μεθόδους που ακολουθείς εσύ και βλέπεις ότι έχουν αποτέλεσμα.

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΜαθησιακές Δυσκολίες. Μήπως έχει το παιδί μου; Τι να κάνω;
Επόμενο ΆρθροΥιοθέτησε και εσύ ένα ζωάκι, μπορείς!
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ