BLACK FRIDAY. Αφορμή για αγορές;

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου είναι φέτος η Black Friday στην Ελλάδα. Ονομάστηκε Black Friday στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής.

Ονομάστηκε Black Friday στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Οι αστυνομικοί αποκαλούσαν Black Friday την ημέρα μετά την Γιορτή των Ευχαριστιών λόγω της αυξημένης κίνησης στους δρόμους. Η ημέρα αυτή είχε υψηλή αγοραστική κίνηση λόγω εκπτώσεων. Αποτελούσε και την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών.

Εκατοντάδες καταναλωτές συγκεντρώνονταν έξω από τα πολυκαταστήματα περιμένοντας να ανοίξουν και να προλάβουν τις μεγάλες προσφορές που φτάνουν μέχρι και το 80% της αρχικής τιμής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα για να καταγράφουν τα στοιχεία τους. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό και με μαύρο οι ημέρες με θετικό.

Ξεκίνησε το 2016 στην Ελλάδα και από τότε εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Δεν αποτελεί τακτικές εκπτώσεις αλλά προωθητική ενέργεια που υιοθετήθηκε προαιρετικά αρχικά από τις αλυσίδες των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων και brands και αργότερα και από μικρά εμπορικά καταστήματα.

Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κάνει αγορές on line από το βράδυ της Πέμπτης ξημερώματα Παρασκευής. H κατηγορία των προϊόντων που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι κινητά, τηλεοράσεις, υπολογιστές, video games, gadgets, οικιακές συσκευές αλλά και ρούχα, παπούτσια κλπ

Tips για αποτελεσματικές αγορές:

1. Πριν προχωρήσεις στην οποιαδήποτε αγορά, κάνε μια έρευνα αγοράς για το προϊόν που θέλεις να αγοράσεις. Πολλές φορές δυστυχώς η αρχική τιμή αυξάνεται τόσο ώστε να φαίνεται τελικά ότι η έκπτωση είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη, τσεκάρισε τη παλαιότητα του μοντέλου που θέλεις να αγοράσεις.

2. Έλεγξε το χρηματικό όριο της πιστωτικής σου κάρτας καθώς και την ημερομηνία λήξης, ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως όταν θα προβείς σε οποιαδήποτε αγορά.

3. Αγόρασε αυτά που πραγματικά θέλεις και χρειάζεσαι. Δεν έχει σημασία το ποσό που εξοικονομείς με τη συγκεκριμένη αγορά αν είναι να το αγοράσεις μόνο και μόνο για την μεγάλη έκπτωση στη τιμή και να μη το χρησιμοποιήσεις.

4. Ενημερώσου από τις προσφορές που στέλνουν στα emails η που αναρτούν στα social media οι αλυσίδες των καταστημάτων προκειμένου να βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

5. Όρισε το ανώτατο ποσό που πρόκειται να ξοδέψεις και προσπάθησε να μην το υπερβείς.

6. Προτίμησε να κάνεις τις αγορές σου από την άνεση του σπιτιού σου και φυσικά μέσω υπολογιστή και δες από τη τηλεόραση τους καταναλωτές να περιμένουν με τις ώρες μπροστά από τη πόρτα ενός καταστήματος. Μη ξεχάσεις το κόστος των μεταφορικών και τη πολιτική των on line stores.

7. Τα Χριστούγεννα είναι μόλις ένα μήνα μακριά οπότε εκμεταλλεύσου την ημέρα αυτή για να αγοράσεις δώρα για αγαπημένα πρόσωπα.

8. Εμπιστεύσου τα προσφιλή μαγαζιά από τα οποία συνήθως κάνεις τις αγορές σου κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Cyber Monday

Η Δευτέρα μετά την Γιορτή των Ευχαριστιών είναι για την Αμερική και την αγορά η Cyber Monday. Δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις με σκοπό να πειστούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους online.

Σταδιακά επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά, είναι προσφορές από μικρότερα καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις τη Black Friday. Η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο, από την 1η μέχρι και τις 7 του μηνός. Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν παρέχουν προσφορές αποκλειστικά για αγορές μέσω internet.

Εσύ,τι πρόκειται να αγοράσεις τη Black Friday; Γράψε στα σχόλια του myworldisyou.gr τη δική σου λίστα αγορών.

Προηγούμενο ΆρθροΟδηγός Επιβίωσης Χριστουγέννων!
Επόμενο Άρθρο‘Εξυπνα tips για ένα επιτυχημένο γιορτινό τραπέζι
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ