Back to school και στη διατροφή! Επιχείρηση “φαγητό στο σχολείο”

Θυμάσαι τα δικά σου μαθητικά χρόνια; Θυμάσαι τι σου έδινε η μαμά ή η γιαγιά για κολατσιό; Θυμάσαι το σουσάμι και τη μυρωδιά από το κουλούρι Θεσσαλονίκης; Μήπως ακόμη έχεις στο στόμα τη γεύση από τη ζάχαρη του λουκουμά; Ακόμα και το προσφιλές σε όλους ψωμοτύρι στο διάλειμμα ανακινεί παιδικές μνήμες μιας άλλης εποχής…

Αυτές τις ημέρες τα σχολεία ξεκίνησαν και όλα σιγά σιγά βρίσκουν τους συνηθισμένους ρυθμούς τους. Μαζί ξεκίνησε και η ανησυχία σου για το τι θα τρώει το παιδί σου στο σχολείο. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποφασίζεις μαζί με τα παιδιά ότι φέτος θα αρχίσουν να επιλέγουν για το σχολείο πιο υγιεινά snacks, εύκολα αλλά και νόστιμα, πιο healthy γεύματα σε περίπτωση που κάθονται ολοήμερο. Όμως, για ένα περίεργο λόγο ο στόχος παραμένει ευσεβής πόθος και τα παιδιά καταλήγουν σε εύκολες και πρόχειρες λύσεις που συνήθως δεν είναι και σύμφωνα με τα πρότυπα της σωστής μεσογειακής διατροφής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο πιο ποιοτικό είναι το πρωινό των παιδιών, αλλά και το κολατσιό, τόσο καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερη ικανότητα νοητικής συγκέντρωσης έχουν τα παιδιά στο σχολείο.

Το myworldisyou.gr βρίσκεται εδώ για να προτείνει και να δώσει ιδέες και λύσεις στο δύσκολο project “φαγητό στο σχολείο”.

Γενικά

Τα παιδιά, για να έχουν ενέργεια και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ημερήσιες σχολικές απαιτήσεις αλλά και στις δραστηριότητες που είναι πολύ πιθανό να έχουν θα πρέπει να τρώνε κάθε περίπου τρεις ώρες. Αυτό αντιστοιχεί σε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και τέλος βραδινό που όμως θα περιλαμβάνει τροφές που τα χορταίνουν, τους δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και δεν τα επιβαρύνουν με κενές και ανθυγιεινές θερμίδες. Το βασικότερο όλων, όμως είναι το, ό,τι και να παίρνουν στο σχολείο να τους αρέσει και να μην το επιστρέφουν σπίτι απείραχτο.

Οι πολλές δραστηριότητες των παιδιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου των γονιών ωθεί πολλές φορές τα παιδιά στο junkfood, στο πρόχειρο και γρήγορο φαγητό.

Παράλληλα, η μειωμένη σωματική άσκηση μερικών παιδιών καθώς και η προσήλωσή τους μπροστά σε μία οθόνη δημιουργεί προβλήματα παχυσαρκίας, ζαχάρου και υπέρτασης!

Τα παιδιά, γενικά, προτιμούν τις τροφές που μπορούν να τρώγονται γρήγορα ώστε να παίζουν ή να συζητούν με τους φίλους τους, τροφές τραγανές crunchyαλλά και τροφές που μπορούν να φαγωθούν με τα χέρια.

Αν μαζί με τα παιδιά συνεργαστείς στη κουζίνα και επιλέξουν εκείνα με λίγη βοήθεια από εσένα τι να προτιμήσουν να πάρουν στο σχολείο τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Είναι γνωστό ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και πιέζει ο άτιμος, αλλά με λίγο προγραμματισμό, ιδίως το ΣΚ (όλα τότε μαζεύονται!), ίσως σας βγάλει όλους από τη δύσκολη θέση του “και τώρα τι τρως στο σχολείο;”

Προγραμματισμός, λοιπόν, μέσα στο ΣΚ. Σχεδόν κάθε Σάββατο τα κορίτσια  μου, ετοιμάζουν μια λίστα με τα φαγητά που τους αρέσουν, πηγαίνουμε για ψώνια στο supermarket και τη Κυριακή μπαίνουμε στη κουζίνα για να φέρουμε σε πέρας το project “φαγητό στο σχολείο”.

Δυστυχώς, για πολλά παιδιά τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι δεν είναι από τα αγαπημένα τους σε αντίθεση με τα πατατάκια, γαριδάκια, έτοιμα σφολιατοειδή, κρουασάν, τσίχλες και καραμέλες που τα λατρεύουν.

Δώσε τους χρόνο για να συνηθίσουν μια νέα γεύση και να έχεις υπομονή, κυρίως όμως, προσπάθησε να μην τους επιβάλλεις κάποιες τροφές γιατί θα πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείς.

Να θυμάσαι επίσης ότι το φαγητό με τίποτε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας ή επιβράβευσης. Ενδέχεται όταν μεγαλώσουν να αντιμετωπίσουν μέχρι και διατροφικές διαταραχές!

Κάτι άλλο που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι ότι στη περίπτωση των παιδιών η ρουτίνα δεν τους αρέσει όταν πρόκειται για το φαγητό τους. Για αυτό προσπάθησε να έχεις ποικιλία και να αλλάζεις το περιεχόμενο στο ταπεράκι σχεδόν καθημερινά. Αν υπάρχει και μια έκπληξη, ε τότε το κέρδισες το παιδί.

Το σημαντικότερο ρόλο για τις προτιμήσεις των παιδιών παίζει η διατροφική παιδεία από την ίδια την οικογένεια. Το παιδί μαθαίνει να τρώει έξω ό,τι τρώει και στο σπίτι. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αν οι κόρες μου έτρωγαν ό,τι έβλεπαν, τότε θα λάτρευαν τις σαλάτες και τα προϊόντα ολικής άλεσης!

Από την άλλη, όταν μαθαίνεις  τα παιδιά ότι όταν δεν τους αρέσει το φαγητό που τρώει η οικογένεια έχουν την εναλλακτική να τους φτιάξεις εσύ η ή γιαγιά κάτι άλλο που προτιμούν περισσότερο, τότε δεν θα μάθουν ποτέ να τρέφονται με βάση τη πλούσια μεσογειακή διατροφή.

Η επιρροή των συμμαθητών και φίλων τους, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών. Όταν το παιδί βλέπει το φίλο του να τρώει κάτι το οποίο του αρέσει αλλά “δεν πρέπει” να το φάει νιώθει αποκομμένο και διαφορετικό.

Τέλος, η επίδραση της τηλεόρασης, των περιοδικών και του διαδικτύου μέσω των διαφημίσεων επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα παιδιά αποτελούν το στόχο της βιομηχανίας των τροφίμων. Ρίξε μια προσεκτική ματιά στη τηλεόραση και παρατήρησε πόσες διαφημίσεις αφορούν ανθυγιεινές τροφές, χυμούς και αναψυκτικά.

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται.

Αρχικά οι μαθητές θα πρέπει να φεύγουν από το σπίτι αφού έχουν φάει καλό πρωινό. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί στα μικρά παιδιά πες ότι το ετοιμάζεις εσύ και με λίγες γκρίνιες το τρώνε.Τα μεγαλύτερα παιδιά όμως; Αυτά κυρίως ξυπνούν τη τελευταία στιγμή, σου πετούν ένα “μαμά δεν προλαβαίνω” και φεύγουν νηστικά για το σχολείο.

-Σε πολλά παιδιά δεν αρέσει το γάλα, για αυτό δοκίμασε για αλλαγή να φτιάξεις στο blenderγάλα αμυγδάλου ή καρύδας ή γιαούρτι με φρούτα για ένα νόστιμο και πολύχρωμο smoothie ή milkshake με πολλές βιταμίνες.

-Δημητριακά ολικής άλεσης με σοκολάτα και γάλα ή γιαούρτι (βιταμίνη Β, σίδηρο, ασβέστιο) και ένα φρούτο.

-Φρυγανιές ή ψωμί με χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού ή φυστικοβούτυρο ή βούτυρο με μέλι ή ταχίνι με μέλι ή σοκολάτα.

Αφού ξεπεράσεις το πρώτο σοκ που λέγεται πρωινό, θα πρέπει να εφοδιάσεις το πιτσιρίκι αλλά και το μεγαλύτερο παιδί  τρόφιμα για το δεκατιανό στο σχολείο και ενδεχομένως και το μεσημεριανό γεύμα του.

Σταθερές αξίες

Εκτός από το γνωστό τοστ που είναι η γρήγορη και πιο υγιεινή λύση, δοκίμασε τις αραβικές πίτες ολικής άλεσης ή τις γνωστές τορτίγιες και βάλε τη φαντασία σου μαζί με του παιδιού σου να οργιάσει και ως άλλος σεφ με το βοηθό του να συνθέσετε το απόλυτο δεκατιανό!

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις mini μπαγκέτες ή μικρά ψωμάκια, ρυζογκοφρέτες ακόμη και σπιτικές κρέπες.

Ομελέτα, βραστό ή ψητό ψιλοκομμένο κοτόπουλο, ντοματίνια, μαρούλι, αγγουράκι, κέτσαπ με stevia, τυρί κρέμα, πάστα ελιάς, αυγό βραστό, τόνο ή ψιλοκομμένο κρέας.

Aν δεν μπορείς να φτιάξεις μόνη σου το γνωστό κουλούρι Θεσσαλονίκης, το πρωί, αγόρασε από το κοντινό σου φούρνο για το μικρό σου.

Τα mini τυροπιτάκια και πιροσκάκια είναι επίσης μια πρόταση.

Εδώ οι καλές οι πίτες

Αυτό το ΣΚ όλα τα έχει ακόμη και πίτες μπορείς να φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Αν δεν τους αρέσει η σπανακόπιτα, μια τυρόπιτα ή μια ζαμπονοτυρόπιτα, ένα αλμυρό σπιτικό κέικ ή μια κις λορέν φτιαγμένη ομαδικά αποτελεί άλλη μια πρόταση για το σχολικό μενού.

Η πίτσα, επίσης, αρέσει πολύ στα παιδιά. Δοκίμασε να φτιάξεις εσύ τη ζύμη, βάλε τα υλικά για τη πίτσα σε μπολάκια και άφησε τα παιδιά να δημιουργήσουν. Θα ενθουσιαστούν!

Πολύχρωμα λαχανικά και πατάτες

Αν στα παιδιά δεν αρέσουν τα λαχανικά αλλά τρελαίνονται για τσιπς τότε μία είναι η λύση φτιάξε τσιπς λαχανικών και πατάτας μόνη σου μαζί με τα παιδιά. Θα τους αρέσουν πολύ περισσότερο, πίστεψέ με. Ξεκίνησε με πατάτες, καρότα και γλυκοπατάτες.

Μπορείς να κόψεις στικς λαχανικών κυρίως καρότα και αγγουράκια αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και το βραστό καλαμπόκι.

Βάλε χρώμα στη ζωή τους

Μια υπέροχη πολύχρωμη φρουτοσαλάτα με φρούτα όχι πολύ ζουμερά όπως σταφύλια, μπανάνες, νεκταρίνια, αχλάδια, μήλα, εντυπωσιακά κομμένη με κουπ πατ, ενδεχομένως να τα κερδίσει. Πρόσθεσε λίγη κορινθιακή σταφίδα ή και ωμά αμύγδαλα ή καρύδια και θα απογειώσεις τη φρουτοσαλάτα. Μη ξεχάσεις να ρίξεις λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα και να τα συνοδέψεις με κανέλα Κεϋλάνης.

Το γλυκό δεν είναι απαγορευτικό

Μια φέτα χειροποίητο κέικ που έχεις φτιάξει το ΣΚ μαζί με τα παιδιά, ένα muffin ή ένα mini κεκάκι, σταφιδόψωμο, μηλόπιτα, θα δώσει στα παιδιά την ικανοποίηση για γλυκό.

Εναλλακτικά, φτιάξε μπισκότα που τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν. Προτίμησε να έχουν βάση το μέλι, τη βρώμη, το ταχίνι, το αλεύρι ολικής άλεσης, τη σοκολάτα.

Άλλη λύση είναι το γνωστό παστέλι με μέλι (βιταμίνη Ε, φώσφορο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο).

Μπάρες δημητριακών, αν είναι και σπιτικές τόσο το καλύτερο.

Γρήγορη λύση αλλά άκρως υγιεινή

Λύση της τελευταίας στιγμής αλλά παράλληλα πολύ υγιεινή είναι ένα μικρό μπολάκι με αποξηραμένα φρούτα, ωμούς ξηρούς καρπούς και crunchyδημητριακά ολικής άλεσης, ποπ κορν που πάλι έχεις φτιάξει μαζί με τα παιδιά με ελάχιστο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.

Ολοήμερο σχολείο.

Τη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι γονείς προτιμούν το ολοήμερο σχολείο αφενός λόγω εργασίας και αφετέρου λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Σε αυτή τη περίπτωση το παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του το κυρίως γεύμα, μία μικρή σαλάτα και φρούτο για να είναι το γεύμα του πλήρες. Θα πρέπει λοιπόν να περιέχει τροφές και από τις τέσσερις βασικές διατροφικές ομάδες, πρωτεΐνη (κρέας- κοτόπουλο), υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, καλαμπόκι), λαχανικά και φυσικά γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι).

Μπιφτεκάκια με χειροποίητα τσιπς πατάτας ή λαχανικών

Κοτόπουλο σε σουβλάκι ή χειροποίητες κοτομπουκιές με βραστά καροτάκια ή μπρόκολο.

Τορτελίνια με τυράκι

Μακαρόνια σε διάφορα σχήματα με κιμά.

Φακόρυζο, ρεβυθόριζο ή σαλάτα με βραστά όσπρια.

Μακαρονοσαλάτα με κύβους γαλοπούλας ή κοτόπουλου και τυριού με πολύχρωμα ψιλοκομμένα λαχανικά

Παστίτσιο με κιμά ή σουφλέ μακαρονιών

Γεμιστά

Πατατοσαλάτα

Ριζότο με κύβους από κοτόπουλο ή κρέας και ψιλοκομμένα λαχανικά

Μπέργκερ δια χειρός μαμάς με μαρούλι τομάτα και τυράκι

Hotdog με κέτσαπ ή μουστάρδα.

Miniκεφτεδάκια, περασμένα σε ξυλάκι εναλλάξ με κύβους τυριού και ντοματίνια, πιπεριά, αγγούρι

Αρακά με ρύζι ή πατάτες

Γιουβαρλάκια

Κυλικεία με κυλικεία υπάρχει διαφορά

Υπάρχουν κυλικεία που έχουν εναρμονιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, αλλά δυστυχώς δεν είναι πολλά. Τα κυλικεία με άδεια μόνο διάθεσης πωλούν μόνο συσκευασμένα τρόφιμα ενώ αυτά με άδεια προετοιμασίας και διάθεσης μπορούν επί τόπου να παρασκευάζουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ένα από αυτά είναι και το 16ο δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου όπου μητέρες ανέλαβαν το κυλικείo και παρέχουν στα παιδιά υγιεινά καλούδια.

Εννοείται ότι οι λιχουδιές του κυλικείου δεν είναι απαγορευτικές αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και όχι καθημερινά.

Ρ ρ το νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για τα παιδιά και με τίποτε δεν μπορεί να αντικαθίσταται με χυμούς και αναψυκτικά. Βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και καθαρίζει τον οργανισμό των παιδιών από τις τοξίνες. Η αφυδάτωση δημιουργεί πονοκεφάλους και κακή διάθεση. Ενδεικτικά τα μικρά παιδιά πρέπει να πίνουν 4-5 ποτήρια νερό την ημέρα ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά 10 ποτήρια την ημέρα. Εξυπακούεται ότι όταν τα παιδιά έχουν και αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, η ανάγκη για ενυδάτωση είναι μεγάλη.

Οι χυμοί επιβάλλεται να είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης για αυτό καλό θα είναι να προσέχεις πολύ τις ετικέτες  με τις περιεκτικότητες σε σάκχαρα. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη που πίνουν κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά, αν και προσφέρουν νερό στον οργανισμό δεν παρέχουν ενέργεια και φυσικά περιέχουν καφεΐνη. Τέλος, το τσάι και ο καφές εννοείται ότι περιέχουν τανίνη και καφεΐνη αντίστοιχα δημιουργούν ευερέθιστα παιδιά  και καλό θα είναι να μην είναι στις προτιμήσεις των παιδιών.

Μεταφορά γεύματος

Κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά μικρά τσαντάκια φαγητού χωρισμένα με διάφορες θήκες, ώστε το φαγητό να διατηρείται όσο καλύτερα γίνεται. Πολλά σχολεία ζητούν το φαγητό να μπαίνει σε μεταλλικά δοχεία που κλείνουν πολύ καλά. Παράλληλα, ένα παγουρίνο για το νερό κατά προτίμηση μεταλλικό θα ήταν ιδανική λύση για το νερό. Εφοδιάσου με πετσετούλες για να βάζει το πιτσιρίκι επάνω το μπολάκι του και πιρούνι-κουτάλι κατά προτίμηση μεταλλικά.

Tip:  Μη ξεχάσεις να γράψεις με ειδικό μαρκαδόρο το όνομα του παιδιού για να μη χάνει ή μπερδέψει τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί.

Μη ξεχνάς γενικά ότι:

H έκθεση του παιδιού σε νέα γεύση απαιτεί  8-10 προσπάθειες προκειμένου να τη δοκιμάσει, ενώ χρειάζεται επιπλέον 12-15 προσπάθειες για να την αποδεχθεί ή όχι.

Οι γονείς είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για τη διάθεση των τροφίμων στο σπίτι αλλά και για την οργάνωση του φαγητού.

Ο περιορισμός ή η απαγόρευση τροφίμων που λατρεύουν τα παιδιά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λίπη ενισχύει τη προτίμηση τους σε αυτά τα τρόφιμα.

Τα απαγορευμένα ή “κακά” τρόφιμα δεν αποτελούν για κανένα λόγο μέσο επιβράβευσης.

Η υπερβολική πίεση των παιδιών να καταναλώνουν αποκλειστικά υγιεινά τρόφιμα οδηγεί πολλές φορές σε αντίδραση και φυσικά σε αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Το σχολείο ξεκίνησε, το κουδούνι χτυπά και τα μπολάκια βγαίνουν. Από εμάς τους γονείς εξαρτάται η υγιεινή διατροφή των παιδιών.

- Newsletter -

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε πρώτη όλα τα νέα μας άρθρα!

Κάνοντας εγγραφή δηλώνεις ότι συμφωνείς με την πολιτική απορρήτου μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπιστροφή στο σχολείο.Tips για γονείς και παιδιά
Επόμενο ΆρθροΤεστ Αξιολόγησης Διατροφικών Συνηθειών και Ευεξίας
Είμαι η Λίλα, full time εργαζόμενη και μητέρα δύο κοριτσιών. Αυτό είναι το Ιστολόγιο μου, όπου θα συζητάμε παρέα την καθημερινότητα και τα προβλήματα μας.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το σχόλιο σου!
Παρακαλούμε πληκτρολόγησε το όνομα σου εδώ