
Τι είναι το αντηλιακό; Είναι το προϊόν (κρέμα, λοσιόν, σπρέι, τζέλ, αφρός) που έχει την ιδιότητα να απορροφά ή αντανακλά μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Βοηθά στη πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και της πρόωρης γήρανσης. Συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος.
Ποια είναι τα χημικά και ποια τα φυσικά αντηλιακά;
Ανάλογα με το τρόπο δράσης τους, τα αντηλιακά χωρίζονται σε φυσικά “περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, παραμένουν στο δέρμα και έχουν παχύρευστη υφή” και σε χημικά “με οργανικά φίλτρα τα οποία απορροφούν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και έχουν λεπτόρρευστη υφή”.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF;
Το όνομά του προέρχεται από τα αρχικά Sun Protection Factor. Είναι το μέτρο του πόσο καλά ένα αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVB, το είδος της ακτινοβολίας που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα και βλάπτει το δέρμα. Αν π.χ. χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 αυτό σημαίνει ότι αν κοκκινίζεις χωρίς αντηλιακό σε 5 λεπτά, με το δείκτη προστασίας 15 μπορείς να εκτεθείς στον ήλιο για 5*15=75 λεπτά. To SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB, το SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB και το SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων UVB.
Ποιες είναι οι ακτίνες UVA και UVΒ;
Οι ακτίνες UVA προκαλούν βλάβη στα κύτταρα αυξάνοντας το κίνδυνο κακοήθων μελανωμάτων και είναι υπεύθυνες για τη γήρανση της επιδερμίδας (ρυτίδες, κηλίδες). Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που σε μαυρίζουν αλλά είναι και αυτές που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα.
Πως επιλέγω το σωστό αντηλιακό;
Επιλέγεις το αντηλιακό σύμφωνα με το χρώμα και το τύπο του δέρματός σου, την ηλικία σου καθώς και τη συχνότητα έκθεσής σου στον ήλιο. Οι λιπαρές επιδερμίδες χρειάζονται σπρέι, τζέλ, λοσιόν ενώ οι ξηρές επιδερμίδες κρέμα ή λάδι. Εννοείται ότι δεν είναι απόλυτο ότι ένα ακριβό αντηλιακό είναι καλύτερο από ένα φτηνότερο.
Ποια είναι τα αντηλιακά ευρέος φάσματος;
Είναι τα αντηλιακά που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.
Ποια αντηλιακά να επιλέξω για τα παιδιά;
Θα πρέπει να έχουν φυσικά αντηλιακά φίλτρα ειδικά όταν προορίζονται για μικρά παιδιά. Τα φυσικά φίλτρα αφήνουν στο παιδικό δέρμα ένα φίλτρο που προστατεύει την ευαίσθητη επιδερμίδα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα παιδιά και απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία. Το αντηλιακό εξαφανίζεται από το δέρμα μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ακόμη και αν είναι ανθεκτικό στο νερό. Για αυτό μη ξεχνάς να το ανανεώνεις κάθε 2 ώρες. Μη ξεχνάς να φοράς στα παιδιά γυαλιά ηλίου με προστασία από τις ακτίνες UV.
Πότε χρησιμοποιώ υψηλότερους δείκτες προστασίας;
Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια καθώς και τα άτομα που λόγω υποχρεώσεων είναι για πολλές ώρες εκτεθειμένα στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με υψηλούς δείκτες προστασίας.
Πως πρέπει να χρησιμοποιώ το αντηλιακό και σε ποια σημεία;
Μισή ώρα πριν την έκθεσή σου στον ήλιο βάζεις αντηλιακό σε όλα τα σημεία του στεγνού δέρματος που είναι εκτεθειμένα στο ήλιο και το ανανεώνεις κάθε 2-3 ώρες και φυσικά μετά από το κολύμπι ή την εφίδρωση. Μη ξεχνάς τα χείλη, τη μύτη και γενικά το πρόσωπο. Μη ξεχνάς ούτε τον αυχένα, τα αυτιά και το πίσω μέρος της γάμπας.
Στη συννεφιά χρησιμοποιώ αντηλιακό;
Φυσικά και χρησιμοποιείς αντηλιακό γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα. Επίσης, η άμμος και το νερό αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ακόμη και αν βρίσκεσαι κάτω από ομπρέλα ή σε σκιά.
Για να μαυρίσω πιο γρήγορα χρησιμοποιώ χαμηλό δείκτη προστασίας;
Με υψηλό δείκτη προστασίας επιτυγχάνεις αφενός σταδιακό μαύρισμα που θα διατηρηθεί περισσότερο χρόνο και αφετέρου προστατεύεις το δέρμα σου από το καρκίνο του δέρματος. Μη ξεχνάς ότι το μαύρισμα είναι σημάδι του δέρματος που αντιδρά στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό;
Τα αντηλιακά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής περίπου ένα χρόνο και αναγράφουν πάνω στη συσκευασία την ημερομηνία λήξης. Όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους τόσο αλλοιώνεται η σύνθεσή τους και τόσο μειώνεται η προστασία τους στον ήλιο. Επίσης δεν πρέπει να αφήνεις το αντηλιακό σου εκτεθειμένο στον ήλιο. Tip: αν δεν έχει αλλοιωθεί μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ενυδατική κρέμα σώματος ή να το βάλεις σαν μάσκα στα μαλλιά σου.
Χρησιμοποιώ το ίδιο αντηλιακό στο σώμα και το πρόσωπο;
Το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο και πιο λεπτό για αυτό χρειάζεσαι εξειδικευμένο αντηλιακό. Μη ξεχνάς και το αντηλιακό lip balm για τα χείλη.
Όταν μαυρίσω σταματώ να χρησιμοποιώ αντηλιακό;
Όταν έχεις μαυρίσει δεν σημαίνει ότι οι υπεριώδεις ακτίνες δεν φτάνουν στο δέρμα σου. Απλά μπορείς να χρησιμοποιείς αντηλιακό με μικρότερο δείκτη προστασίας.
Όταν βρίσκομαι στο νερό συνεχίζω ναι μαυρίζω;
Επειδή αισθάνεσαι τη δροσιά του θαλασσινού νερού δεν σημαίνει ότι οι ακτίνες του ήλιου δεν καραδοκούν! Το πιθανό έγκαυμα θα το αντιληφθείς μετά από 3-4 ώρες. Για αυτό χρησιμοποίησε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό το οποίο καθυστερεί να φύγει από το δέρμα.
Ποιες ώρες να κάθομαι στον ήλιο για να μαυρίσω;
Δεν κάθεσαι στον ήλιο χωρίς προστασία (ομπρέλα, καπέλο, γυαλικά ηλίου, αντηλιακό) τις ώρες μεταξύ 11 πμ και 4 μμ. Εννοείται δεν κάνεις θαλάσσια sport, αλλά ούτε ποδήλατο και περπάτημα τις συγκεκριμένες ώρες χωρίς προστασία (καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό). Ειδικά τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν ειδικά φίλτρα που να εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου UV. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο. Για αυτό πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν εκτεθείς στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τι να βάζω στο δέρμα μου μετά την ηλιοθεραπεία;
Το δέρμα μετά την πολύωρη έκθεσή του στον ήλιο αφυδατώνεται και ξεφλουδίζει ειδικά αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει σωστά το αντηλιακό σου. Σε κάθε περίπτωση και για να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο το μαύρισμα αλλά και για ενυδάτωση της επιδερμίδας να χρησιμοποιείς after sun προϊόντα που έχουν ειδικά συστατικά που δίνουν στο δέρμα αυτό που χρειάζεται. Tip: Βαλε το after sun στο ψυγείο για extra δροσιά.
Τι να βάζω στα μαλλιά μου όταν είμαι στον ήλιο;
Τα μαλλιά με το θαλασσινό νερό και στη συνέχεια με τον ήλιο, αφυδατώνονται και ενδεχομένως να αλλοιώνεται και το χρώμα τους αν είναι βαμμένα. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά προϊόντα για τα μαλλιά. Βρέξε τα μαλλιά σου με νερό βρύσης και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα εξειδικευμένο προϊόν για τα μαλλιά. Μη ξεχνάς το καπέλο για extra προστασία.
Έπαθα έγκαυμα από τον ήλιο. Τι να κάνω;
Αν δεν ακολούθησες τα παραπάνω και έπαθες έγκαυμα, υπάρχει λύση. Ενυδατώσου πίνοντας όσο περισσότερο νερό μπορείς. Κάνε ένα ντους με δροσερό νερό αλλά μη σκουπιστείς με πετσέτα. Άπλωσε στο δέρμα σου ένα τζέλ αλόης ή λάδι καρύδας. Οι κομπρέσες δροσερού νερού ή πράσινου τσαγιού λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης ή ακόμη κομπρέσες με γάλα λόγω των πρωτεϊνών που περιέχει μπορούν να καταπραΰνουν το κάψιμο. Εναλλακτικά, γιατροσόφι της γιαγιάς, το άπαχο γιαούρτι μπορεί επίσης, να βοηθήσει. Αν παρόλα αυτά αισθάνεσαι πόνο ή ανεβάσεις πυρετό τότε ζητάς τη βοήθεια γιατρού.
Το καλοκαίρι είναι εδώ και μετά από τόσο εγκλεισμό μη βγεις να χαρείς τη θάλασσα και τον ήλιο χωρίς προστασία.
Ο ήλιος είναι φίλος σου αλλά μπορεί να γίνει εύκολα και εχθρός σου!